maandag 29 oktober 2018

Een kindje krijgen in dit social media tijdperk

Ik herinner me nog goed onze jeugd. We speelde veel buiten, tot de lichten 's avonds aangingen. Je belde bij je vriendjes thuis met de huistelefoon naar huis om te vertellen waar je was. En niet te vergeten hadden we een verlanglijstje vol met normaal kinderspeelgoed of in ieder geval voor die tijd normaal. Tijden zijn helaas verandert en ik ben benieuwd hoe wij als kersverse ouders daarmee omgaan. Een kindje krijgen in dit social media tijdperk, help?!

Dylan en ik verwachten ons eerste kindje in januari 2019. Een hele andere tijd dan ongeveer 26/24 jaar geleden. Op tv zie ik ontwikkelingen voorbij komen van kinderen die laptops en tablet gebruiken op school. Sommige of misschien wel de meeste zijn nu al social media verslaafd. "Zo ga ik mijn kind niet opvoeden" hoor ik Dylan nog roepen. Ik vraag me af hoever we dat tegen kunnen gaan, heb je als ouder wel een keuze of moet je kind gewoon mee met de rest omdat hij/zij anders gepest zal worden?

De jeugd van tegenwoordig
Als ik dit zo typ voel ik me oud.. en eigenlijk ben ik dat nog helemaal niet. Wij zijn best wel jong als het aankomt op het creëren van ons eigen gezin. Ik had het niet veel later willen doen, de wens om jong moeder te worden was nou eenmaal heel groot. Twee jarige kindjes lopen met mobiele telefoons en babyproof telefoonhoesje rond om vallen en stoten te voorkomen.

Ik zag laatst een filmpje van een comedian die het had over het gebruik van tablets. Super handig, je kindje vermaakt zich wel en jij hebt even je handen vrij. Ik zag het al gelijk voor me en zei tegen Dylan dat we ook maar een tablet moeten aanschaffen tegen die tijd. Nou dat heb ik geweten hoor, dat gaan we dus mooi niet doen. Oké, Oké.. We gaan proberen dit dus te voorkomen, voor hoe lang? Ik ben namelijk echt bang dat je als ouder geen keuze hebt in dit social media tijdperk.

Mamarazzi met een blog
Het hebben van privacy is tegenwoordig echt een ding. Je hebt de nieuwe privacy wet en je mag niet meer zomaar foto's maken van mensen, laat staan ze op social media plaatsen. Nou is mijn generatie al redelijk gewend aan het gebruik van social media. We hadden Hyves, Facebook en middels ook Instagram en alle andere gekke apps om jezelf op te delen. Super leuk, maar een grote breuk op je privacy.

Ik ging van het ene uiterste naar het andere uiterste. Voor ik met Dylan was deelde ik behoorlijk veel op social media. Als ik het nu terug kijk schaam ik me dood. Ik heb een tijdje alles verwijdert, we postte niks meer en maakte bijna geen foto's samen. Best jammer eigenlijk maarja waarom zou iedereen meegenieten van onze relatie. Ooit las ik een artikel dat mensen die niet blij zijn met hun relatie juist dingen posten op social media voor de aandacht? Nahja dat was niet mijn intentie, het is eigenlijk gewoon leuk voor jezelf om wat te delen. Is mijn mening dan.

Nu word ik waarschijnlijk een mamarazzi (met een blog). Ik heb al een man die eigenlijk de spotlight niet heel erg kan waarderen. En dan komt er straks een zoontje die nog niks te vertellen heeft over zijn privacy. Wat ga ik wel en niet delen op social media? Ik heb een blog en kan mijn ei ontzettend kwijt in het schrijven over deze zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken. Onvermijdelijk dus dat ik ook foto's post op social media. Het is alleen nog best wel een ding van hoeveel ga je blootgeven en wat post je wel en niet. Dit zal echt nog een zoektocht worden voor ons.

Ik kan niet wachten tot onze kleine man er is. Waarschijnlijk zal ik hem de hele tijd achtervolgen met de camera van mijn telefoon. Sommige mensen ergeren zich aan die ouders die alleen maar foto's posten van hun baby's. Nou ik kan me het wel voorstellen hoor. Dat hadden wij namelijk, en eigenlijk nu nog steeds, met Sjonnie onze hond. Elk leuk momentje met hem moet vastgelegd worden op foto.

Mommy gadgets
Ik heb mijn telefoon alvast een baby update gegeven. Zo heb ik een nieuw telefoonhoesje en zou ik als het ooit zover is misschien in de toekomst een hoesje ontwerpen met een babyfoto erop. Het aanbod verschilt heel erg voor accessoires. Of je nou een leuk iPhone Xr hoesje wilt of accessoires voor de Samsung S serie. Het kan allemaal!

Het nieuwe telefoonhoesje wat ik nu heb is speciaal gemaakt om vallen en stoten goed op te vangen. Op de een of andere manier krijg ik het namelijk zelf al voor elkaar hem geregeld te laten vallen. Laat staan als er straks een klein mannetje rondkruipt hier. Ook heb ik achterop mijn telefoon een PopSocket, een handig handvat om mijn telefoon beter vast te houden en ideaal voor selfies met de baby straks.

Voor nu is het afwachten hoe het straks gaat als de baby er is. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen in dit social media tijdperk. Aan de ene kant vind ik het leuk om straks mijn kindje te delen met iedereen. Aan de andere kant moet je wel goed nadenken wat je wel en niet op het internet post natuurlijk.

Hoe gaan jullie daar eventueel mee om? Plaats je veel van je kindje/je eigen leven op social media of ben je gesteld op je privacy? Let me know!

Liefs, Kirsten

3 Comments:

  1. Goed dat je er al over nadenkt. Ik heb ervoor gekozen om hem niet altijd met zijn volledige gezichtje te delen. Nu heb ik een zoon van 7 en die kan prima aangeven wat wel en wat hij niet wilt. Maar dat betekent niet dat ik daar altijd gehoor aan geef. Hij vindt het nu geen probleem dat ik het allemaal deel op mn blog en instagram maar wellicht later wel. Ik kijk absoluut wel naar de foto zelf en waarvoor ik de foto neem. Op mijn blog ben ik daar nog voorzichter mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat fijn dat je zoon dat wel goed zelf kan aangeven Angelique. Ik snap ook dat het moeilijk is. Heel fijn dat je jouw visie erop deelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat spannend dat je volgende maant bent uitgerekend. Zelf hebben wij helemaal geen kinderwens maar ik vind dit wel altijd een heel interessant onderwerp, want inderdaad ; je baby kan niet laten weten of hij het wel waardeert dat zijn foto's op social media gedeeld worden. Ik denk dat het iets is wat je straks wel 'voelt'; je wil bewust wel of geen foto's delen van je kindje. Lijkt me lastig om dat van te voren al te bepalen. Zo zijn er zekere bloggers die tijdens hun zwangerschap heel hard riepen; 'NEE, ik ga vanwege privacy redenen absoluut geen baby-foto's delen' (wat ik heel erg goed snap) maar die vervolgens van beautybloggers compleet zijn getransformeerd in mama-bloggers. Dat vind ik dan wel een beetje gek....

    BeantwoordenVerwijderen