dinsdag 30 oktober 2018

Ik heb Coeliakie én ben zwanger, kan je dan wel uiteten?

Dieetwensen. Die zijn nooit een pretje als je het mij vraagt. Het liefst ben ik 'normaal' en hoef ik geen rekening te houden met gekke eetgewoontes maar helaas. Ik heb Coeliakie, gluten intolerantie én ik ben zwanger. Wij gingen uiteten. Blijft er dan wel wat van de menukaart over? Help! Ondanks goed overleg met de chef-kok gaat het soms fout met grote gevolgen van dien.

Dat mijn lichaam en Coeliakie verandert is sinds ik zwanger ben vertelde ik in het artikel: Mijn Coeliakie (gluten intolerantie) in combinatie met deze zwangerschap. Het maakt me best bang als ik denk aan de gevolgen die het kan hebben voor het ongeboren jongetje in mijn buik. Zal hij er last van hebben? Verzorg ik hem wel goed en zorg ik wel goed voor mezelf met mijn Coeliakie?

Voorheen was ik niet heel erg netjes als het aankomt op gluten. Ik kon een kruimel wel verdragen en ging daarom met niet al te veel angst gerust uiteten. Het lag er een beetje aan welk soort restaurant er op de planning stond of ik wel of niet contact opnam met de keuken. Soms wist ik zelf wel wat ik kan eten en gokte het er wel gewoon op. Slecht, I know maar dat was hoe het voor mij werkte en ging ook eigenlijk altijd goed moet ik zeggen.

Dat hoef ik nu niet meer te proberen met deze zwangerschap. Ik weet niet wat het probleem is maar ik reageer op alles. Volgens mij is zelfs dat ene kleine kruimeltje nog voldoende om mij met veel buikpijn een wc-date te bezorgen. Waarbij ik voorheen plat gezegd 2x naar de wc ging met buikpijn kan ik er nu uren op doorbrengen als het fout gaat. Van spugen tot diarree aan toe. Rillingen en kippenvel tot een druk mannetje wat ook nog eens onrustig in mijn buik schopt wat nog extra pijn doet.

Ik weet mezelf geen houding te geven op het toilet. Alles doet me zeer en dat alleen om wat ik gegeten heb. Het is te bizar voor woorden. Het is ongeveer 3 uur geleden nadat wij het hoofdgerecht geserveerd kregen. Het was een Mexicaans restaurant waarbij we netjes van te voren hadden aangegeven dat ik glutenvrij moest eten. Ook bij het melden hebben we het vermeld en heb ik goede begeleiding gehad bij mijn keuzes. Er bleef niet veel over wat ik kon eten en toen ik aangaf ook nog zwanger te zijn bleken mijn opties helemaal minimaal. Geen probleem. De chef-kok kwam vanuit de keuken naar me toe en heeft me geholpen bij het kiezen van de juiste gerechten.

Op dat moment had ik er best veel vertrouwen in. Na jaren waren we weer eens gezellig met z'n alle uiteten. Opa en Oma uit Limburg waren afgereisd en het was oprecht super gezellig. Geen gekibbel of ruzies maar pure gezelligheid en ik heb oprecht genoten van de hele avond. Tot we thuis kwamen.. Toen begon de hele ellende. Waar het aangelegen heeft, niemand die het weet. Je gaat ervan uit dat je glutenvrij uiteten kan maar blijkbaar is dat niet meer voor mij weggelegd.

Ik ga voorlopig niet meer uiteten. Het doet me teveel pijn, een aanslag op mijn lichaam en wie weet wat het nog voor gevolgen heeft voor de kleine man in mijn zwangere buik. Ik wist niet dat het zover zou komen dat ik ook echt niet meer uiteten zou willen maar helaas gebeuren dat soort dingen.

Hopelijk komt mijn buik weer tot rust als ons jongetje geboren is in januari. Sorry kleine man. Blijf maar fijn zitten in mijn buik, mama zal proberen glutenvrij te eten tot die tijd.

Liefs, Kirsten

4 Comments:

 1. Jeetje, dat is balen zeg! Waarschijnlijk hebben ze in het restaurant dan toch niet genoeg rekening gehouden met je coeliakie? Of misschien reageer je nu ook ergens anders op? Ik kan sinds het begin van deze zwangerschap bijvoorbeeld geen varkensvlees verdragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat bijzonder dat je geen varkensvlees kan verdragen Malou! Ik weet niet of ik nog ergens anders op reageer omdat de reactie heel erg lijkt op gluten. Ik baal er gewoon zo van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh jee, kan me voorstellen dat je liever het zekere voor het onzekere kiest en daarom niet meer uit eten gaat. Super vervelend lijkt me, als je er zoveel last van hebt! Ben je nog terug gegaan naar het restaurant om het te laten weten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, ik heb eigenlijk geen contact meer opgenomen met het restaurant. Wellicht dat ik dat wel nog kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen