maandag 30 september 2024

Handige tips vanuit de huisartsenpraktijk bij het verzorgen van Mantelzorg. Dit moet je weten!


In Nederland gaan er steeds meer situaties zich voordoen waarbij familie de zorg dient over te nemen van een familielid. Dit wordt ook wel mantelzorg genoemd. De druk op de zorg neemt steeds meer toe en helaas is het niet altijd mogelijk om passende zorg te kunnen bieden. Het is fijn voor familie als zij een klein beetje geholpen kunnen worden in de wereld van mantelzorg. In dit artikel deel ik een aantal tips wat wij veel tegenkomen op mijn werk binnen de huisartsenpraktijk. Het is namelijk een veel voorkomende vraag; wat komt er allemaal kijken bij de juiste zorg aan huis?

Langer zelfstandig thuis blijven wonen
Mensen worden steeds ouder en het is niet altijd nodig om naar een verzorgingstehuis te verhuizen.  Sommige families hebben ook helemaal niet de financiële middelen om een familielid te laten verhuizen. De wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven is bij veel mensen groot. Het huis dient dan wel aangepast worden aan de zorgvraag. In sommige situaties is het namelijk echt niet meer haalbaar en is er meer zorg nodig dan de familie kan bieden.

Waar dient rekening mee gehouden te worden als men thuis wil blijven wonen?
De huizenmarkt is schrijnend en verhuizen zit er niet altijd in. Sommige mensen krijgen te maken met lichamelijke gezondheidsklachten waar een aanpassing in huis soms al wonderen kan doen. Denk hierbij aan een traplift, accessoires voor in de douche of alles gelijkvloers maken om het huis begaanbaar te houden. Voor elke ruimte in huis zijn aanpassingen nodig om het huis aan te passen naar de zorgvraag. Hulpmiddelwereld.nl is daarbij een fijne plek voor familieleden, mantelzorgers en mensen zelf om inspiratie op te doen wat er allemaal verkrijgbaar is.

Thuiszorg inschakelen
Binnen de huisartsenpraktijk krijgen wij geregeld de vraag om thuiszorg in te schakelen. Echter is dit iets wat familie of de persoon met de zorgvraag zelf kan aanvragen. Indien er een complexe medische indicatie is kan de huisarts zich daarbij aansluiten maar in de meeste gevallen is dat niet nodig. Een thuiszorgorganisatie uitkiezen is iets heel persoonlijks en dat is fijn als daar rustig de tijd voor genomen kan worden om af te stemmen wat de hulpvraag precies is. 

ADL zorg is een veelvoorkomende overkoepelende term. Hierbij gaat het om alledaagse zorgen dat bij verschillende hulpvragen ingezet kan worden. Denk bijvoorbeeld aan: Ondersteunen bij lichaamsverzorging, huishouden, hulp bij opstaan/naar bed gaan, aan- en uitkleden, boodschappen en maaltijden, begeleiding bij verschillende uitstapjes en sociale aspecten indien nodig. Het ligt er maar net aan waar behoeften aan is.

Lichamelijke verzorging
Bij het ouder worden komen ook de nodige ongemakken kijken. Mobiliteit wordt minder, zelfstandigheid gaat achteruit en daarbij kan soms hulp nodig zijn. Soms kan iemand de verzorging niet helemaal meer zelf. Incontinentie is daarbij ook een veel voorkomende hulpvraag die bij de huisarts gesteld wordt. Hoe werkt dit precies? In sommige gevallen is incontinentiemateriaal nodig. Indien dit chronisch gebruikt dient te worden kan de huisarts daar een machtiging voor uitschrijven. Soms is het fijn om een proefpakket aan te vragen via de apotheek om te kijken welk soort incontinentiemateriaal er nodig is. 

Een veel voorkomend merk dat fijne producten aanbiedt is Tena Lady. Dit merk heeft zowel inleg materiaal als volledige broekjes voor urine en feces incontinent. Alle producten hebben een bepaalde sterkte zodat dit precies voldoet aan de vraag. Een proefpakket om verschillend materiaal te proberen is aan te raden gezien iedereen andere voorkeuren heeft. Tena Lady heeft zowel voorn mannen als vrouwen incontinentiemateriaal. Voor mannen vallen deze onder de Tena Men collectie.

Ik hoop hiermee een inzicht te hebben gegeven over de hulpvragen die veel voorkomen binnen de huisartsenpraktijk en daarbij enkele tips die goed van pas kunnen komen indien men te maken krijgt met het verzorgen van Mantelzorg voor een familielid. 

Heb jij nog tips voor mantelzorg?

Hulpmiddelwereld heeft mij geïnspireerd dit artikel te schrijven. 
Afbeelding afkomstig van Pexels.com 

0 Comments:

Een reactie posten