dinsdag 27 juli 2021

Opa en oma als oppas voor de kinderen

opa oma opas
Tegenwoordig is het heel normaal dat opa en oma als oppas voor de kinderen fungeren. In een tweepersoonshuishouden met kinderen is het lastig om ook nog tijd te hebben voor andere dingen naast werk. Denk hierbij aan naar de dokter gaan, een beetje me-time of juist een date met je partner. De meeste kinderen in Nederland gaan tijdens werktijden naar een gastouder of de kinderopvang, maar opa en oma kunnen voor andere gelegenheden ook een uitkomst zijn. Ik maakte een lijstje met handige spullen of aanpassingen in huis die van pas kunnen komen als oma en oma als oppas voor de kinderen zorgen. 

Niet elk gezin heeft de ´luxe´ dat opa en oma kunnen oppassen. Om dit te realiseren zijn er een aantal factoren die belangrijk zijn. Zo is leeftijd, reistijd, pensioen en natuurlijk het willen oppassen op de kleinkinderen wel deel van het gespreksonderwerp. Ik weet nog goed toen wij in verwachting waren van ons eerste kindje. Oma wilde sporadisch wel een keer oppassen maar niet structureel. Toen onze zoon geboren werd veranderde oma ook van mening. Inmiddels spelen zowel oma als opa een belangrijke rol in het leven van onze kindjes.

Opa en oma in je eigen huis laten oppassen
Mocht je de ´luxe´ hebben dat opa en oma willen/kunnen oppassen dan kan het handig zijn om hen in je eigen huis te laten oppassen. Voordelen daarvan is dat je voor de kinderen alles al in huis hebt. Je hoeft geen koffers/tassen in te pakken. Je hoeft niet extra vroeg op te staan om ze af te zetten en ze zijn ook in hun eigen vertrouwde omgeving. 

Mochten opa en oma al op leeftijd zijn of door medische redenen niet helemaal meer goed ter been, dan kan het een overweging zijn om een aantal aanpassingen aan je huis te doen. Als opa en oma dan structureel oppassen dan is het huis wel begaanbaar. 

Aanpassingen in huis
Als er sprake is van structureel oppassen dan kan het verstandig zijn om aanpassingen in huis te doen. Mocht je op het punt staan om een huis te kopen en toekomst plannen te hebben, dan kan het verstandig zijn om de kosten voor eventueel verbouwingen mee te nemen in een bouwdepot. Denk aan een extra slaapkamer, aparte douche/toiletruimte of een traplift. 

Een traplift kan een uitkomst zijn, want kleine kinderen tillen op de trap is behoorlijk zwaar. De traplift prijzen liggen ongeveer tussen de €1600 - €10.000. Er is veel keuze betreft het ontwerp voor een rechte trap of trap met bocht(en). Indien een nieuwe traplift geen optie is dan kan er eventueel een overweging gemaakt worden om een tweedehands traplift aan te schaffen. Deze optie kan behoorlijk in de kosten schelen. Ga vooral met elkaar in gesprek wat er in huis nodig is om het allemaal zo prettig mogelijk te maken. 

Georganiseerd oppassen
Een goede organisatie zorgt voor veel rust. Zo is het aan te raden om schema's, verwachtingen en situaties te bespreken met elkaar. Wanneer moet wat gedaan worden en welke normen en waarden zijn belangrijk tijdens het oppassen? Ik vond het zelf erg prettig dat opa en oma weten wat voor schema de kinderen op het moment van oppassen hebben. Hier kunnen ze uiteraard iets van afwijken maar het is voor de kinderen wel fijn als ze niet compleet 'ontregeld' raken. 

Vergeet dus geen planning te maken want dan weet iedereen gewoon waar zij aan toe zijn. Een planning kan heel gemakkelijk tegenwoordig via een appje of een memoboard in de keuken waar alles op staat. Ik stuurde meestal naar opa en oma het actuele schema door of schreef het schema op een memoboard. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn. Ideaal!

Dubbele babyuitzet
Indien er vaste dagen of oppasmomenten in de week zijn kan het handig zijn om een dubbele babyuitzet te hebben. Zo hebben onze opa en oma een eigen box, babybedje, buggy etc. om het gesleep met spullen zo te beperken. Ik merk dat het bij ons echt scheelt dat opa en oma een dubbele babyuitzet hebben. Ik hoef ook minder bang te zijn dat ik iets vergeten ben als wij daarheen gaan want alles is er meestal wel. 

Hopelijk heeft dit lijstje met handige spullen of aanpassingen in huis voor wat inspiratie gezorgd zodat opa en oma onbezorgd als oppas voor de kinderen kunnen zorgen. 

 Heb jij nog tips voor in het huis voor opa en oma als oppas?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

0 Comments:

Een reactie posten