dinsdag 27 juli 2021

Boodschappen doen voor een gezin met kinderen - weekplanning maken

 

Boodschappen doen is wekelijks weer een hele opgaven voor een gezin met kinderen. Een weekplanning maken geeft structuur en overzicht in financiƫle zaken. Ik merk dat het hier rust geeft als ik weet wat er precies op het lijstje staat en wat we welke dag gaan eten. Dan hoef ik dat last minute niet meer te bedenken. Boodschappen doen voor een gezin met kinderen blijft nou eenmaal veel gedoe. Op deze manier hou ik het hier in huis overzichtelijk. Lees je mee?

Weekplanning
In onze keuken hebben wij een whiteboard hangen. Daarop staan de dagen van de week en is er ruimte om een planning te maken. Het voordeel hiervan is dat het hele gezin op een overzichtelijk schema kan zien wat de bedoeling is betreft het eten. Voor mij ook wel zo handig want ik weet precies wat ik elke dag weer kan maken of wat ik moet bestellen. Ik merk dat als ik de weekplanning een aantal weken niet gebruik ik helemaal ontregeld raak.

De voordelen van een weekplanning is dat wij ook aanzienlijk minder eten verspillen. Ik koop dan namelijk precies wat we nodig hebben en kook daar ook mee. Als ik zonder planning werk dan merk ik dat wij snel voor gemakkelijk gaan en dan blijft er o.a. groente liggen die ik dan later kan weg gooien. Wat ik ook vooral erg last vind is dat onze kleine kinderen niet alles eten en daardoor ook niet altijd weet wat ik moet maken voor hen.

Recepten voorbereiden
Het is handig om als je gebruik maakt van een weekplanning voor je boodschappen ook gelijk een lijstje met recepten bij te houden. Als je geregeld dezelfde recepten terug laat komen dan weet je ook per recept wat je nodig hebt qua boodschappen. Zo hebben wij aan de binnenkant van onze keukenkastjes een aantal recepten hangen.

Pasta recepten, on the go recepten of juist stamppot. Elk recept wat wij graag eten wat gemakkelijk in elkaar te zetten is komt op het lijstje met recepten te staan. Wekelijks ben ik opzoek naar recepten die ik aan dit lijstje kan toevoegen want als ik geen weekplanning heb wat betreft de boodschappen en het koken dan valt alles in de soep. 

Tip: eten voorbereiden in het weekend voor je weekplanning
Laatst kreeg ik van een collega deze tip; bereid je eten in het weekend voor. Zo kan je bijvoorbeeld de groente van een verspakket in het weekend al snijden en in de koelkast bewaren. Of kook een grote batch met pastasaus voor meerdere maaltijden zodat je het alleen maar uit de vriezer hoeft te halen en er pasta bij kan koken. 

Deze tips helpen mij wekelijks weer met een fijne organisatie wat betreft boodschappen doen en eten koken. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om een boodschappen bezorgservice te nemen. Zij brengen wekelijks op een vaste dag alle boodschappen aan huis en dat scheelt me zoveel tijd! Het is absoluut het overwegen waard mocht je daar nog geen gebruik van maken.

 Heb jij nog tips voor de weekplanning voor een gezin met kinderen?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

0 Comments:

Een reactie posten