dinsdag 27 juli 2021

Glutenvrije BBQ 3 handige tips

glutenvrije BBQ
Tijdens de zomermaanden zetten veel mensen de BBQ aan. Ontzettend leuk, maar met een gluten intolerantie kan dit een behoorlijke uitdaging zijn. Even aanschuiven bij een spontante barbecue zit er dan ook niet altijd in. Een glutenvrije BBQ is geen probleem met deze handige tips. Lees je mee waar wij altijd rekening mee houden?

Etiketten lezen
Het eerste wat ik altijd doe bij een barbecue is het lezen van de etiketten. Op die manier weet ik precies wat ik wel en vooral niet kan eten. Soms voel ik mij een beetje bezwaard om te vragen of ik in de keuken mag kijken naar de ingrediënten. Echter is het wel zo dat ik de enige ben die ermee zit als het fout gaat. Ik probeer mezelf dan voor te nemen om voor mezelf te kiezen en deze gedachten gewoon opzij te zetten. Etiketten lezen is daarom erg belangrijk bij alle glutenvrije etentjes.

Schone BBQ
De barbecue is natuurlijk een gezamenlijke keuken die iedereen op dat moment gebruikt. Het is dan erg belangrijk dat de barbecue van tevoren goed schoongemaakt is. Eerder schreef ik een artikel over veilig barbecueën. Mocht je niet zeker weten of alles goed schoon gemaakt is dan kan je er altijd voor kiezen om aluminiumschalen mee te nemen uit voorzorg. 

Voordelen BBQ
Het voordeel van barbecueën is dat je niet alles hoeft te eten. Er kunnen gerechten tussen zitten die je wellicht met een gluten intolerantie niet mag hebben maar als de kok daar rekening mee houdt komt alles goed. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat eerst de glutenvrije gerechten op de barbecue gaan en daarna pas de gerechten die niet glutenvrij zijn. Zo weet je zeker dat alles goed gaat. 

In het begin vond ik barbecueën erg spannend als het om mijn dieet ging maar inmiddels ben ik er wel in gedreven. Ik zorg meestal voor glutenvrij stokbrood. Er zijn altijd wel wat salades te vinden die wel kunnen. Tegenwoordig heb je in veel supermarkten ook verschillend barbecue vlees wat goed gemarineerd is. 

Goed voorbereid
Een goede voorbereiding is het halve werk. Communicatie is daarbij ook onmisbaar. Het is verstandig om voorafgaand aan een barbecue alvast contact te hebben met de gene die het organiseert. Mocht het spontaan ervan komen dat dit gebeurt, rij dan wellicht nog snel even naar de supermarkt om wat spullen te halen. Er is altijd wel iets te eten of apart klaar te maken. Geniet vooral van het moment en voel je niet bezwaard om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Liever vooraf weten wat niet kan dan achteraf met buikpijn zitten.

Hopelijk heb ik je wat inspiratie kunnen geven betreft glutenvrij barbecueën. Wellicht krijg je eters of heb je zelf Coeliakie/gluten intolerantie. Barbecueën hoort bij de zomer en daar moet je echt van genieten.

Wat vind jij belangrijk bij een glutenvrije barbecue?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

1 Comments: