vrijdag 16 november 2018

Voelen huisdieren dat je zwanger bent?

zwanger huisdierenVoelen huisdieren dat je zwanger bent? Tijdens een zwangerschap kan er veel veranderen binnen een huishouden. Niet alleen voor de toekomstige ouders maar ook voor huisdieren. Onze hond hadden we al voordat we zwanger raakte. Voor die tijd stond ik er helemaal niet bij stil. Verandert er voor hem net zoveel als voor ons?

In april 2017 haalde we Baco, een Golden Retriever op uit het verre Brabant. Na lang zoeken op marktplaats vonden we hem. Het liefst wilde we een Golden Retriever. Dit ras staat er namelijk om bekend dat het echt hele lieve honden zijn. Echt een gezinshond eigenlijk!

Van mijn ouderlijk huis uit hebben we altijd honden gehad. Het duurde dan niet lang voordat er een leegte gevuld moest worden. In mijn optiek dan. Als Dylan weg zou zijn naar zijn werk wilde ik niet alleen zijn en een huisdier leek mij een goede oplossing.

Dylan en ik woonde net samen in een 3 kamer appartement, niet ideaal voor een hond maar dat geeft niet. Als ik erop terug kijk dan is het best snel gegaan. We woonde namelijk nog maar twee weken samen. Inmiddels woont Baco in een mooi huisje met tuin dus hij is er in korte tijd echt wel op vooruit gegaan.

Tweedehandshond
Het klinkt best sneu maar een tweedehandshond is best wel lastig. Je weet niet wat voor voorgeschiedenis het beestje heeft. Hoe gaat hij reageren op een nieuwe omgeving en hoe doet hij het met zijn nieuwe baasjes. We zijn oprecht heel blij met Baco want het is echt een schatje. Bij het gezin waar hij vandaan komt hadden ze al kinderen, daar kan hij dus goed mee omgaan. Dat is echt wel een pluspunt omdat je nooit weet hoe honden in eerste instantie reageren op de komst van een baby.

Gedragsverandering hond tijdens zwangerschap
Wij zijn zwanger sinds mei 2018 en in januari 2019 verwachten wij ons eerste kindje. Na de zwangerschapsaankondiging en tijdens de eerste maanden van onze zwangerschap is er al veel verandert. Wij hebben wel het idee dat huisdieren voelen dat je zwanger bent. Het is lastig de eerste gedragsveranderingen op te merken maar na een tijdje komt er een bepaald patroon in.

Onze hond is waaks tijdens de zwangerschap
Het waakse gedrag van onze hond is best wel opmerkelijk. Hij is al geen pure Golden Retriever omdat hij best wel karaktereigenschappen heeft die je niet snel ziet in een golden. Hij gromt in vergelijking met voor de zwangerschap heel erg veel. Hij is echt op zijn hoede. Dat kan best wel lastig zijn. Of er nou iemand aanbelt, de post komt brengen of langsloopt over de stoep. Als het hem niet aanstaat laat hij van zich horen.

Onze hond is aanhankelijk
Baco volgt mij overal. Hij houdt me ontzettend goed in de gaten en is het liefst zo dicht mogelijk bij me in de buurt. Heel lief natuurlijk maar soms is het wel een beetje lastig. Het maakt ook dat hij op het moment ook niet zo goed alleen kan zijn. Ik ben door de zwangerschap ook fulltime thuis dus hij is er een beetje aangewend geraakt dat ik er ook altijd ben.

Onze hond kan lastig alleen zijn
Zoals ik al zei is Baco niet zo goed in alleen zijn de laatste tijd. Hij blaft en piept op het moment dat hij wakker is. Daar heeft hij zelfs al structurele tijden voor. Tussen 7 en 8 uur  's ochtends en als ik 's middags een middagdutje wil gaan doen of gewoon boven iets aan het doen ben kan hij ook zo aanslaan. Niet echt ideaal met het idee dat er straks een kindje komt die ook een schema heeft. Ik voel me soms wel gevangen in mijn eigen huis.

Een hond opvoeden is net als kinderen
Toen wij begonnen aan een hond ging ik er zonder ervaring in. Als je ouders een hond hebben dan denk je dat je enige ervaring hebt met honden maar je voedt ze eigenlijk zelf helemaal niet op. Ik ben er nu wel achter dat er veel meer bij komt kijken dan even een hond houden. Je moet hem opvoeden. Dingen leren en hem vooral helpen. Het lijkt me stiekem bij een kind iets gemakkelijker dan bij een hond waarvan je niet helemaal weet wat hij vroeger wel of niet geleerd heeft. We hebben hem namelijk niet sinds hij uit het nest kwam maar pas met bijna 3 jaar.

Onze hond blijkt niet heel erg gesocialiseerd te zijn en niet alle commando's goed te snappen. Wij dachten dat het wel mee viel maar dat blijkt niet het geval. Op aanraden van de dierenarts hebben wij gekozen voor gedragstherapie voor dieren. Niet alleen voor de hond maar ook voor ons als baasjes. Communicatie onderling en naar de hond toe schijnt zo belangrijk te zijn. Er ging een wereld voor me open toen de gedragstherapeut bij ons thuis kwam.

Vooraf kregen we huiswerk. Het filmen van de hond tijdens ongewenst gedrag. Dit hebben we zo'n anderhalve week gedaan om wat beeldmateriaal te verzamelen. Het was erg confronterend dat het niet specifiek aan de hond lag maar ook aan onze communicatie naar hem toe.

De zwangerschapshormonen gieren door mijn lijf en ik kon het natuurlijk niet drooghouden toen de gedragstherapeut zei dat we anders met hem om moeten gaan. Ze gaat ons helpen om in een korte tijd hem veel nieuwe dingen te kunnen leren zodat we goed voorbereid zijn op de komst van ons kindje. We zijn nu actiever met hem aan het trainen.

Dit zijn een aantal punten die wij onze hond willen aanleren voor de komst van ons kindje:

 • Betere reageren op commando's

 • Alleen kunnen zijn zonder te gaan piepen of blaffen

 • Op zijn plaats gaan. Hij heeft nu geen duidelijke plek in huis. Die gaan we voor hem creĆ«ren

 • Beter aan de lijn lopen en met de kinderwagen

 • Minder angstig reageren op harde geluiden en vuurwerk

Punten waar wij aan gaan werken:

 • Duidelijke commando's geven

 • Hem meer helpen in plaats van straffen

 • Interactiever omgaan met de hond

 • Meer wandelen

Nou ik al een aantal weken zwanger ben merk ik wel dat het lastiger is om met Baco om te gaan. In ons tweede trimester merkte ik al dat uitlaten niet heel gemakkelijk meer gaat. Verre afstanden lopen zorgen soms voor harde buiken laat staan een hondje wat trekt aan de riem.

Voor ons derde trimester hoop ik dat het allemaal wel gewoon goed wil gaan lukken. Na onze eerste sessie met de gedragstherapeut hebben we wel een goed gevoel. We zijn gelijk naar de dierenwinkel gegaan voor twee nieuwe riemen zodat hij niet meer zo trekt. Dat ging 's avonds al verrassend goed.

Wellicht dat ik jullie de komende weken op de hoogte kan houden van zijn gedragsveranderingen. We hopen dat het positief uitpakt voordat de baby er is. Soms heb je professionele hulp nodig als je er zelf niet meer uitkomt. Misschien moeten hondjes maar een boek schrijven: Help mijn baasje is zwanger!

Liefs, Kirsten

4 Comments:

 1. Ik ben echt super benieuwd hoe onze kat gaat reageren. Ik ben bang dat hij het gehuil van een baby niet heel erg waardeerd. Haha
  Succes nog met je zwangerschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop dat het meevalt Iris! Ik ga ervan uit dat onze hond het wel aan kan. Eerst even afwachten hoe hij zich gaat ontwikkelen de laatste twee maanden. Hij is nu extreem waaks, we herkennen onze hond niet echt. Al kunnen we het hem ook niet echt kwalijk nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ah wat goed dat je dit hebt gedeeld zeg! en succes nog verder met je zwangerschap, fijne week nog verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat interessant om te lezen. Ik denk ook zeker dat honden (of uberhaupt huisdieren) dit kunnen voelen. Bij een vriendin van mij was haar hond ook erg waaks, echt mooi om te zien. Baco klinkt als een schatje, ik ben gek op Golden Retrievers! Onze hond is zelf een halve Golden, de andere helft is Labrador :P

  BeantwoordenVerwijderen