vrijdag 23 november 2018

Onze financiële situatie en veranderingen tijdens de zwangerschap

Hoeveel kost een baby eigenlijk en kunnen we dat wel betalen? Onze financiële situatie en veranderingen tijdens de zwangerschap brengen heel wat voorbereiding met zich mee. Voorafgaand aan onze zwangerschap waren we er al mee bezig. Van kasboekjes bijhouden tot sparen. Financieel overzicht is essentieel.

Tegenwoordig is het bijna niet meer haalbaar om een huishouden te runnen in je eentje. Wij als tweeverdieners zijn best wel bewust bezig met onze inkomsten en uitgave. Voorheen was dit belangrijk omdat we graag een huis wilde kopen. Op het moment hebben we dat kunnen realiseren en zijn we nu bezig met de voorbereidingen op de komst van onze baby.  Onze financiële situatie is daardoor echt enorm verandert. Al eerder schreef ik dat wij ook gefocust zijn op tweedehands shoppen omdat je hiermee veel kan besparen.

Financieel overzicht
Wij hebben in het begin heel erg veel gehad aan financieel overzicht. Zo maakte ik elke maand een lijstje met onze inkomsten en uitgaves. Dit om te weten wat we nou eigenlijk doen en waar ons geld heen gaat. Zo'n overzicht kan best wel confronterend zijn als je niet weet waar je geld maandelijks heen gaat. Een kasboekje of Excel bestand kan al een hele opheldering geven.

Mocht je net als ik een gat in je hand hebben dan is het maken van zo'n financieel overzicht helemaal belangrijk. Toen ik bij mijn ouders thuis woonde kon ik echt niet met mijn geld omgaan. Ik kocht onzin en was me niet bewust van mijn geld. Ik heb toen een keer getwijfeld of ik €20 euro zou uitgeven aan een e-book over bewust omgaan met je geld. Destijds was €20 euro voor mij nog veel als student. Ik ben inmiddels dat geld vergeten maar heb er zoveel van geleerd dat het me nog dagelijks/maandelijks helpt met onze geldzaken.

Sparen aan het begin van de maand
Door het financiële overzicht wat wij kregen door een kasboekje wisten wij gelijk hoeveel er maandelijks overbleef. Dit bedrag proberen wij te sparen aan het begin van de maand. Het voordeel van sparen aan het begin van de maand is dat het een prioriteit wordt. Als je spaart aan het eind van de maand dan kan het zo gebeuren dat het geld toch is uitgegeven aan iets anders.

Wij hebben onze rekeningen bij ING en daarbij kan je je spaarrekeningen opdelen in verschillende spaardoelen. Ook wel potjes zoals ik ze noem. Elke maand probeer ik weer een aantal potjes aan te vullen. Op deze manier weet ik wat we hebben en wat we per onderwerp kunnen uitgeven. Zo heb ik een potje voor de baby maar ook voor ons huis en voor noodgevallen. Altijd handig en voor ons meer overzicht dan een grote hoop met spaargeld.

Abonnementen en verzekeringen
Toen wij gingen kijken naar onze inkomsten en uitgaven kregen we een beeld van onze vaste lasten en variabele kosten. Abonnementen en verzekeringen kunnen behoorlijk inslaan op je kosten. Afgelopen jaar mochten wij voor onze telefoon een nieuw Samsung abonnement afsluiten. Dit scheelde al snel een paar euro per maand. Het lijkt soms maar een klein bedrag maar als je dat bedrag keer 12 maanden doet dan kan het jaarlijks toch hoog oplopen.

Na het aanschaffen van een nieuw Samsung abonnement kwamen we erop uit dat we allebei een nieuwe Samsung galaxy S8 konden uitkiezen. Om de kosten van ons nieuwe abonnement te drukken hebben we ervoor gekozen om allebei 200 euro bij te betalen. Het hangt helemaal van je situatie af of dit interessant is. Het was ook mogelijk om ons toestel gelijk af te betalen maar daar hadden we nog niet voldoende geld voor gereserveerd.

Daarnaast zijn verzekeringen met de komst van een baby ook belangrijk. Vanaf half november is er weer een mogelijkheid om van zorgverzekering te veranderen. Zelf ben ik er nog niet helemaal over uit of ik een overstap ga maken of dat ik bij mijn huidige zorgverzekeraar blijf. Een bevalling kan best wel wat kosten met zich mee brengen en ik wil me er wel goed op voorbereiden want onze zorgkosten zullen volgend jaar behoorlijk toenemen.

Vergeet niet dat de baby binnen 4 maanden na de geboorte bijgeschreven moet worden bij de verzekering van de moeder. Met deze gedachte vind ik het extra lastig om een goede verzekering uit te kiezen. Ik wil mijn maandelijkse kosten niet super hoog hebben maar ik wil me wel goed voorbereiden op de komst van onze baby met een goede zorgverzekering.

Maandelijkse lasten
Onze maandelijkse lasten zullen wel veranderen zodra de baby er is. Er moeten luiers gekocht worden, meneer moet ook eten en we weten nog niet of borstvoeding wel gaat lukken. Anders moeten we misschien wel over op kunstvoeding. In Nederland hebben ze gelukkig per kwartaal kinderbijslag. Nou reken ik me daar niet rijk op maar het zal toch wel iets verzachten. Wat onze maandelijkse lasten gaan doen weet ik niet. Maar ik probeer me er wel bewust van te maken dat er heel wat gaat veranderen.

De afgelopen maanden zijn er ook drastische veranderingen geweest binnen ons inkomsten plaatje. Zo is Dylan meer nachtdiensten gaan werken. Dit heeft zeker invloed op de inkomsten door toeslagen. Zoals ik al eerder vertelde ben ik op het moment fulltime thuis. Ik moest door omstandigheden een WW uitkering aanvragen en zodra mijn verlof ingaat krijg ik waarschijnlijk een WAZO uitkering. De WAZO uitkering is speciaal voor zwangere vrouwen zodat ook zij gewoon met verlof kunnen tijdens de zwangerschap. Ik weet er het fijne nog niet helemaal van omdat mijn aanvraag nog loopt. Maar ik ben wel blij dat dit ons een klein beetje financiële zekerheid biedt.

Ik hoop over een paar maanden een financiële update te kunnen schrijven zodra de baby geboren is.

Liefs, Kirsten

1 Comments:

  1. Zo te lezen heb je alles goed in de detail voor elkaar :) Leuk om te lezen. Het kost inderdaad wel allemaal veel, maar dat hebben we er natuurlijk er wel voor over.

    BeantwoordenVerwijderen