maandag 22 oktober 2018

Mijn Coeliakie (gluten intolerantie) in combinatie met deze zwangerschap

Op het moment dat ik deze blog schrijf heb ik ontzettende buikpijn.. Ik heb al een aantal jaar Coeliakie, gluten intolerantie. Ook ben ik op het moment 27 weken zwanger van ons eerste kindje. Voorheen ging het met glutenvrij eten nog best wel goed. Soms zat er een keer een glutenfoutje tussen maar dat was wel te overzien.. Hoe gaat dat nu in combinatie met deze zwangerschap? Ik vertel je er graag meer over.

Ik eet sinds oktober 2014 glutenvrij. Na 20 jaar alles gegeten te hebben kon dat van de een op de andere dag niet meer. Ik was steeds erg ziek en had altijd buikpijn. Gelukkig kreeg ik vrij snel de diagnose Coeliakie waar opzicht best mee te leven is. Glutenvrij eten was de enige optie, medicatie was niet echt nodig zolang ik geen gluten binnen krijg ben ik best gezond.

Zwangerschap en Coeliakie
Op het moment dat ik zwanger werd kreeg ik al ontzettend last van mijn darmen. Dit was een van de eerste zwangerschapssymptomen die ik had. Ik was een beetje misselijk en had best vaak last van mijn buik. Best gek want ik had niet specifiek gluten gegeten. Toch ging het de afgelopen 27 weken (mijn gehele zwangerschap tot nu toe) vaker fout dan in de afgelopen 4 jaar.

Mijn darmen zijn ontzettend gevoelig. Voorheen kon ik nog wel een kruimel verdragen. Ondanks dat Coeliakie een auto-immuunziekte is en ik eigenlijk sowieso beter op mezelf zou moeten letten met kruisbesmetting etc ging het allemaal goed, tot nu toe. Ik merk dat ik anders reageer, veel sneller dan normaal. Waarvan ik redelijk goed wist wat mijn lichaam wel en niet kon hebben, heb ik nu echt geen idee meer.

Ik ben niet meer onder behandeling bij een MDL- (maag, darm en lever-) arts, aangezien ik vond dat het allemaal wel goed met me ging. Daarom heb ik het internet afgestruind opzoek naar informatie over Coeliakie in combinatie met een zwangerschap. Ik kon echter niet veel tot eigenlijk geen informatie vinden. Ik kan geen "glutenvrij tarwezetmeel" of andere glutenvrije meuk verdragen wat Albert Heijn claimt te hebben in sommige producten. Best jammer want soms is het wel fijn dat je 'als gewoon mens' ook iets mee kan eten.

Dylan is dan weer blij. Die mag nu die gehaktballetjes in saus helemaal zelf opeten zonder met mij te delen. Een voordeel voor hem, iets minder fijn voor mij want ik zit nu de hele avond met buikpijn en de dag erna met naweeën. Niet te vergeten die kleine man in mijn buik die er flink op los trappelt naast mijn buikpijn. Zolang hij niks van mijn glutenfoutjes meemaakt vind ik het allemaal goed. Dat is in ieder geval wat de verloskundige me de vorige keer beloofde. De baby heeft zijn eigen systeem en zal niet veel merken van mijn buikpijn op dat moment. Dat hoop ik dan maar.

Bang voor een kindje met Coeliakie
Het gaat best vaak door me heen. Ik vraag me af of onze kleine man straks ook glutenvrij moet eten. Opzicht geen probleem want mama weet er alles vanaf. Maar mama heeft 20 jaar normaal kunnen eten. Een normale jeugd gehad zonder dat ik dingen niet mocht. Ik kan me niet voorstellen dat mijn kindje straks niet zomaar bij vriendjes kan blijven eten. Niet gezellig kan mee snoepen als er getrakteerd wordt op school of niet de pepernoten van Zwarte Piet kan aannemen met Sinterklaas. Dat idee doet me veel verdriet.

Ik hoop dat het hem bespaard blijft. Hoe kom je er achter dat je kindje ook Coeliakie heeft. Er bestaat een grote kans dat ik het doorgeef aan hem. Ik heb al gelezen dat een baby met 6 maanden brood en producten met gluten mag gaan eten. Met het idee dat hij ook Coeliakie kan hebben is heel vervelend. Dan moet je hem dus maar gewoon brood geven en kijken hoe zijn lichaam er op reageert? Arm kindje.. Arme mama..

Ik probeer er maar niet te veel bij stil te staan. De gedachten dat hij ook Coeliakie heeft zal altijd in mijn hoofd blijven tot dat we het zeker weten. Niet te ver op de feiten vooruit lopen.

Mijn lichaam is verandert tijdens deze zwangerschap. Ik ben gevoeliger, kan minder verdragen. Waar het echt aan ligt weet ik niet, maar het is wel gek. Ik had niet verwacht dat mijn Coeliakie in verbinding zou staan met deze zwangerschap want ik eet niet anders dan normaal maar toch kan het blijkbaar niet meer zo als normaal. Dat wordt meer etiketten lezen en meer producten laten staan.

Doei producten met "kan sporen van gluten bevatten".

Liefs, Kirsten

9 Comments:

 1. Elyse Van Gaever22 oktober 2018 om 01:41

  Een zwangerschap heeft echt wel gevolgen voor het immuunsysteem. Normaal wordt dat meer onderdrukt omdat de foetus voor de helft uit lichaamsvreemd materiaal bestaat en uw lichaam het anders zou afstoten. Tijdens mijn zwangerschappen had ik nog geen coeliakie, maar wel kruisallergie voor appels e.d. ten gevolge van mijn hooikoorts. Daar had ik tijdens en na mijn zwangerschappen volgens mijn gevoel minder last van. Maar soit, dat soort allergieën zijn rare dingen! Wat de coeliakie betreft, ik kan ook niet tegen dat glutenvrij tarwezetmeel en ben ook heel gevoelig voor kruisbesmetting. Even extra voorzichtig zijn want met een baby in de buik heeft die buik al genoeg te verduren😁
  Ik wens je nog een goeie zwangerschap en een gezonde baby !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie Elyse. Wat fijn dat jij er toen geen last van had. Ik merk dat ik er wel bewuster mee moet omgaan. Niet erg, alleen even wat meer op letten. Het is inderdaad gek hoe een lichaam op dingen kan reageren. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kirsten!
  Wij zitten in precies dezelfde situatie. Ik heb ook coeliakie en ben 28 weken zwanger van onze tweede. Ik merk ook dat ik gevoeliger ben dan eerst. Het helpt ook niet dat mijn dochter tot nu toe wel gewoon gluten eet. Het risico op kruisbesmetting is gigantisch helaas. Maar ik accepteer het maar zolang ik niet elke avond lig te rollen tussen bank en toilet. Ben ook heel scherp op mogelijke klachten van mijn dochter. Ze is al getest op het gen en dat heeft ze. Of ze nu wel of geen coeliakie krijgt zien we wel. Ik zou het voor haar heel jammer vinden als ze het blijkt te hebben maar als het zo is dan is dat zo. Dan zullen we er zo goed mogelijk voor zorgen dat ze geen klachten krijgt. Ik vond de eerste keer brood geven ook heel spannend. Heb zelfs een poosje glutenvrij gegeven omdat ze veel krampjes had. Maar ben op een gegeven moment toch gewoon brood gaan geven want anders zouden we het nooit weten. Ze is nu anderhalf en het gaat prima gelukkig! Qua zwangerschap is deze veel zwaarder dan die van mijn dochter. Veel harde buiken en zo. Natuurlijk til ik ook veel meer maar de gluten zullen ongetwijfeld een rol spelen. Ik wens je heel veel succes en sterkte met je zwangerschap. Vergeet niet te genieten! Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor je reactie Petra, wat leuk om te lezen dat we in hetzelfde schuitje zitten! Wel vervelend dat jij ook ervaart dat je gevoeliger bent dan normaal. Ik wist niet eens dat dit kon maar het is inderdaad goed opletten en kan em voorstellen met een kleine die wel gluten eet dat er best veel besmettingsgevaar in de lucht hangt. Lief dat je reageert op mijn artikel, een fijne zwangerschap voor jou ook gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat erg vervelend.
  Ik weet hoeveel pijn men hiervan kan hebben....
  Hoop het beste.....

  Sterkte....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jouw kleine man heeft maximaal 20% kans om coeliakie te ontwikkelen, afhankelijk van welke genen hij heeft. 0% als hij geen coeliakie-genen heeft. 20% als hij 2 keer HLA-DQ2.2 heeft. Valt best mee dus. Net zoals het heel erg mee valt voor een kind om coeliakie te hebben. Mijn dochter hoeft haast nooit over te slaan. Iedereen in haar omgeving houd er rekening mee. Al kost dat mij soms veel voorbereiding. 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah dat is wel fijn! Ja ik kreeg al wat reacties op Facebook ook naar aanleiding van dit artikel. Ik vind het zelf wel eng, hoop gewoon dat het hem bespaard blijft. Wel prettig om te weten dat je dochter er verder niet veel last van heeft. :) Dankjewel Mirjam!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Kirsten,
  Ik als ervaringsdeskundige wil je een beetje 'opvrolijken'. Ik ben namelijk zelf vanaf toen ik 9 maand oud was, gediagnosticeerd met Coeliakie. Destijds (29 jaar geleden), kwam Coeliakie nog niet zoveel voor, dus er zijn heel wat onderzoeken geweest voordat ze eruit waren. Ik ben niet anders gewend en voelde me nooit anders dan andere kindjes. Op school was er een aparte trommel met lekkere snoepjes als er werd getrakteerd. Sommige ouders hielden er zelfs rekening mee waardoor ik ook gewoon dezelfde traktatie kreeg als de rest.

  Bij vriendinnetjes eten kon ook gewoon. Ouders hielden er rekening mee. Naar de Sinterklaasoptocht was ook nooit een probleem. Mijn moeder maakte zelf Glutenvrije pepernoten en nam dat mee in een boterhamzakje. Tegenwoordig hebben ze zelfs zwarte pieten met een zak vol 'Glutenvrije pepernoten'. Ik denk dat het zelfs fijner is om vanaf jongs af aan al Coeliakie te hebben, omdat je gewoon niet anders gewend bent. Ik weet niet beter. Ik weet niet hoe bepaalde dingen smaken, dus daarin mis ik ook niets.

  Wat ik wil zeggen is dat; mocht je kindje wel Coeliakie hebben, je daar echt niet bang voor hoeft te zijn. Hij/zij mist niets en kan gewoon een normale jeugd krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen