maandag 26 november 2018

Glutenvrij recept - zo maak je gezonde glutenvrijegranola/muesli/cruesli

Glutenvrij eten kan een behoorlijke zoektocht zijn naar producten die je wel of niet mag. De laatste tijd maak ik mijn glutenvrije ontbijtgranen gewoon zelf. Ik weet zo precies welke voedingsstoffen ik binnenkrijg en het is meestal nog goedkoper dan in de winkel kopen. Zo maak je gezonde glutenvrije granola/muesli/cruesli. Gewoon lekker thuis in je eigen keuken.


Door de diagnose Coeliake mag ik sinds 8 oktober 2014 geen gluten meer eten. Wat houdt Coeliakie precies in? Kort gezegd in Jip en Janneke taal: Mijn lichaam kan het eiwit wat in verschillende granen zit.. de gluten, niet verdragen. Het lichaam kan daarop reageren met klachten als chronische vermoeidheid, buikpijn, diarree, een opgezette buik en meer narigheid. Vandaar dat ik glutenvrij door het leven ga!

Ik merk dat sinds mijn zwangerschap ik anders reageer op gluten en hier extra voorzichtig mee moet zijn. Een zwangerschap in combinatie met Coeliakie is best lastig. Daarom maak ik sinds kort mijn eigen glutenvrije ontbijt zodat ik zeker weet dat het goed gaat. Het is gezonder dan alle pakjes die je in de winkel koopt. Ook vind ik het gewoon leuk om bezig te zijn in de keuken. Daarom deel ik graag mijn glutenvrije granola ontbijt met je.

Wat heb je nodig om gezonde glutenvrije granola/muesli/cruesli te maken?

 • Glutenvrije havermout 500 gram (ik gebruik die van AH vrij van gluten)

 • Royal noten mix van Lidl 300 gram

 • Eventueel super foods zoals chiazaad, lijnzaad, hennepzaad op gevoel

 • Honing naar keuze een aantal eetlepels

 • Zonnebloem olie of andere plantaardige olie

 • Kaneel of koekkruiden op smaak

 • 100 of 200 gram pure glutenvrije chocolade naar keuze

 • Een oven met bakplaat en bakpapier

 • Een mixer of scherp mes

Hoe maak je gezonde glutenvrije granola op mijn manier?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 2. Doe de glutenvrije havermout in een kom. Het mag best een grote kom zijn want er worden nog best wel wat ingredi├źnten aan toegevoegd.

 3. Je kan ervoor kiezen om de Royal noten mix in een mixer te doen om de noten fijn te hakken of met een groot keukenmes ze in stukjes te hakken. Ik vind het zelf wel prettig als mijn glutenvrije granola een beetje bite heeft. Daarom zorg ik ervoor dat de stukjes noot wat groter blijven.

 4. Als je de glutenvrije havermout en noten in de kom hebt gedaan kan je er op smaak nog super foods zoals chiazaad, lijnzaad en hennepzaad op gevoel aan toevoegen.

 5. Voor de smaak vind ik het lekker om wat kaneel of koekkruiden te gebruiken. Dit doe ik meestal ook op gevoel het is maar net hoeveel je van de smaak houdt. Mocht je het graag afwegen begin dan met ongeveer 2 eetlepels kaneel.

 6. Om het geheel met elkaar te binden voeg ik 4 eetlepels honing toe en een scheutje zonnebloem olie. Dit roer ik door elkaar heen met een lepel.

 7. Leg bakpapier op een bakplaat en leg een deel van de glutenvrije granola op de bakplaat. Als ik een flinke hoeveelheid maak dan heb ik meestal 2 a 3 bakplaten in totaal.

 8. De glutenvrije granola mag voor 10 minuten op 200 graden in de oven. Je kan dit tussentijds nog even omscheppen als je dat prettig vindt.

 9. Als alle glutenvrije granola klaar is moet het afkoelen. Dit heeft wel even tijd nodig helemaal als je een grote hoeveelheid maakt.

 10. Om er net wat meer smaak aan te geven voeg ik ook nog pure glutenvrije chocolade toe aan mijn ontbijt. Dit hak ik in stukjes en doe het nog even in het bakje van mijn staafmixer om het wat kleiner te maken. Dit kan je toevoegen zodra de glutenvrije granola afgekoeld is. Anders smelt de chocolade.

 11. Je glutenvrije granola/muesli/cruesli is klaar om gegeten te worden!

Dit glutenvrije recept maak ik nu al een aantal weken. Ik eet het met magere Franse kwark maar je kan het ook met een lactose vrij product of plantaardige kwark eten mocht je dat graag willen. Sinds ik zwanger ben merk ik dat mijn lichaam meer behoefte heeft aan vezels en dit is voor mij ideaal om mijn dag mee te beginnen. Om het nog iets zoeter te maken voeg ik nog wat extra acacia honing toe aan mijn kommetje.

De hoeveelheid is best wel veel. Ik bewaar mijn glutenvrije granola in een glazen pot. Alles wat daar niet in past bewaar ik in vershoudzakjes. Met de hoeveelheid die ik altijd maak kan ik toch zeker wel een paar weken tot een maand van eten. Je zou het ook nog gemakkelijk mee kunnen nemen als je ergens heen gaat. Ideaal en je hebt altijd je eigen glutenvrije ontbijt in huis.

Liefs, Kirsten

3 Comments:

 1. Oh heerlijk lijkt me dit, ik houd echt van muesli en granola. Handig dat je alles ook bewaart! En je hebt groot gelijk dat je alles nu zelf maakt, zo heb je het toch zelf in de hand en weet je precies wat je binnenkrijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wow dit lijkt mij echt heerlijk! Proficiat met je zwangerschap Kirsten xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit lijkt mij heerlijk om eens te maken kirsten! Hopelijk komen er mee recepten of tips over glutenvrij eten, Zie het graag :)

  BeantwoordenVerwijderen