vrijdag 30 november 2018

Zo komen we de drukte rondom de feestdagen door!

De maand november is voorbij gevlogen en waarschijnlijk gaat de december maand niet veel anders worden. De reden? We rennen en vliegen om de laatste klussen van 2018 af te maken. Er staat misschien wel net zo veel op je to-do list als bij die van mij. Vriendinnen nog enigszins te laten weten dat je aan ze denkt. Cadeautjes kopen (altijd weer op het laatste moment) en dan komt daar ook nog eens het gezinsleven bij want dat gaat ook gewoon door. Daarom 3 tips om stressvrij de feestdagen door te komen op weg naar nieuwe doelen, het eindexamen, een nieuwe baan of een andere belangrijke periode.

Is er nog wel tijd om met het familie of vrienden te genieten van een gezellige feestsfeer? Hebben de kids of je jongere broertje of zusje het, net als jij, niet veel te druk en zitten ze ook niet teveel op social media? Scholieren die op dit moment in hun eindexamenjaar zitten zullen daar nog een extra portie examenstress bij hebben omdat ze binnen een halfjaar moeten gaan pieken.

Las pauzemomentjes in
Ken je dat? Urenlang hard werken of blokken tot je erbij neervalt om vervolgens maar de helft te onthouden en matig te scoren als het erop aankomt? Als je weleens uren achtereen opgesloten zit om te leren of hard te werken, trek jezelf er dan af en toe uit. Help iemand anders een handje door voor te stellen om even pauze te nemen tussendoor! Ideaal is om de verdeling ‘uurtje concentratie, kwartiertje ontspanning’ in te voeren. Het hoeft niet zo afgebakend te zijn maar zorg wel dat er tussendoor een moment van ontspanning is.

Ga lekker naar buiten voor een wandelingetje, ga een kopje thee drinken of misschien wel even winkelen. Het zorgt niet alleen voor ontstressen maar ook voor een verbetering van de concentratie tijdens de momenten dat je weer verder aan de bak gaat. Het mes snijdt zo aan twee kanten! Heb je een broertje, zusje of kids die zich aan het voorbereiden zijn op het eindexamen? Stimuleer deze harde werkers dan helemaal om af en toe rust te nemen, dit komt de resultaten in mei ten goede.

Stimuleer het maken van een (examen)planning
Zijn er zo ontzettend veel vakken, opdrachten of afspraken dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Soms kan het even wat te veel worden. Scholieren hebben verschillende examenvakken op de planning. Je baas of opdrachtgever kan eventueel nog wat extra van je vragen waardoor een project of opdracht afgerond moet worden.

De feestdagen brengen ook de nodige afspraken met zich mee. Uiteten met familie, cadeautjes uitdelen of misschien een moment van ontspanning. Ben je een eindexamenkandidaat of heb je er een in je omgeving? Kijk eens mee en vraag ze of er al een examenrooster bekend is. Welke vakken ronden ze eerder af en wat hoeven ze pas in mei te doen? Met andere woorden: waar liggen de prioriteiten? Probeer een goede (examen)planning te maken. Zo behaal je de beste resultaten en kom je niet achter te lopen waardoor je later veel stress kunt krijgen. Schrijf alles wat je bedenkt op en kijk of je zo een goede balans in de tijd voor de maand december kan maken.

Leg een examentraining of dagje sauna onder de boom
Ben je nog opzoek naar een origineel cadeau voor de feestdagen? Verras je drukke geliefde met een weekendje weg of een dagje naar de sauna. Mocht je nou iemand in je omgeving hebben die wel een helpende hand kan gebruiken tijdens het blokken in de vakantie geef dan een examentraining cadeau. In mijn schoolperiode heb ik daar helemaal niet bij stil gestaan maar ik denk wel dat het echt zou kunnen helpen.

De meeste scholieren weten uit ervaring dat ze beter in Nederlands en Engels zijn of juist een absurd goede aanleg hebben voor b├Ętavakken. Maar liggen de zwakke punten bijvoorbeeld bij het geschiedenis examen vwo of bij een ander juist bij het economie examen havo? Spring hier dan op in door er extra aandacht aan te besteden! Hetzelfde geldt voor de harde werker die een kei is in zijn of haar vak, maar toch altijd weer middenin de stress belandt tijdens de drukke maanden. Bespreek het, of bedenk het voor jezelf en geef jezelf of een ander dat duwtje in de rug dat voldoende kan zijn om weer volledig in balans te raken en het beste uit jezelf te halen.

Photo by Startup Stock Photos from Pexels - In samenwerking met Examenoverzicht..

0 Comments:

Een reactie posten