vrijdag 8 januari 2021

Huishoudschema van een werkende moeder

 

Een huishouden kan behoorlijk pittig zijn. Zo heb je taken die elke dag terugkomen, de dagelijkse taken. Daarnaast zijn er taken die je wellicht één keer per week doet, één keer per maand of  jaarlijks. Als werkende moeder is het best lastig om alle ballen hoog te houden. Hoe onderhoud je een gezin? Hoe jou je je huis netjes en kom je toch tot rust naast een drukke baan? Voor mij blijft het een vraagteken. Een huishoudschema geeft mij als werkende moeder aanzienlijk veel rust. Op deze manier verdeel ik het huishouden in een overzichtelijk schema. Een soort weekplanning alleen dan een huishoudschema.

Werkende moeder
Binnen ons huishouden zijn wij met z'n tweeën met twee kleine kinderen. Ik als werkende moeder werk op het moment parttime 3 dagen in de week en mijn man normaal fulltime. Door de coronacrisis is de verdeling natuurlijk iets anders. Ik merk dat met twee kleine kinderen een huishoudschema echt nodig is want anders zie ik door de bomen het bos niet meer. 

Taakverdeling
In elk huishouden is het anders. Het ligt er maar net aan of je de taken in het huishouden een beetje schappelijk kan verdelen. Het fijne is wel dat je het op die manier niet alleen hoeft te doen. Als je het samen doet dan is het allemaal net wat beter te behappen en blijft er ook meer tijd over voor leuke dingen. De taakverdeling is een belangrijk punt om mee te nemen in een huishoudschema.

Wat komt er allemaal op een huishoudschema?
• Stofzuigen
• Dweilen
• Keuken
• Badkamer; wasbak, inloopdouche met douchewand en bad
• Toiletten
• Wassen
• Afstoffen

Welke taak kan je wanneer doen?
Het is verstandig om samen te kijken naar de taken die je belangrijk vindt. Deze laat je dagelijks terugkomen in het schema. Zo is stofzuigen en dweilen bij ons een belangrijke taken combinatie omdat wij een hond hebben. Met een huisdier is het belangrijk dat het huis goed bijgehouden wordt. Het is namelijk toch sneller vies in huis dan zonder huisdier. Het stofzuigen komt drie keer in de week terug op het schema en het dweilen één keer. 

De keuken is een dagelijkse taak. Na het eten koken gaat alles in de vaatwasser en gaat er een doekje over het aanrecht. Op deze manier blijft het netjes en met onze semi-openkeuken zie je ook niet vaak troep op het aanrecht staan. Dit geeft rust en is ook prettig met mijn gluten intolerantie, op die manier kan ik veilig eten bereiden zonder kruisbesmetting. 

De badkamer en toiletten komen ook wekelijks terug in het schema. Omdat de kinderen dagelijks gebruik maken van de badkamer wil ik deze ook extra schoonmaken. De badkamer was echt een van de beste investeringen in ons huis. Voor onze badkamer gingen wij twee jaar geleden namelijk een bad en inloopdouche met douchewand kopen en deze worden echt goed gebruikt. Heerlijk zijn die douche en bad momenten met het gezin!

De inloopdouche met douchewand is wel een onderdeel in de badkamer dat goed schoongehouden moet worden om kalkaanslag te voorkomen. Ik zorg er dan ook voor dat dit met ontkalker schoongemaakt wordt en dat alles goed droog is na gebruik. Als ik dit bijhoud doormiddel van het huishoudschema dan loopt deze taak ook niet uit de hand. Ik merk namelijk als ik dit niet bijhoud het lastiger is om goed schoon te maken.

Wassen met de kinderen is een dagelijkse taak. Ik merk wel dat het soms iets te veel tijd van de dag op kan slokken. Soms zie je ook wel van die leuke plaatjes voorbij komen; wassen 30 min, drogen 60min, opruimen 7 tot 10 werkdagen. En dat klopt ook echt! Deze taak in een schema kan ervoor zorgen dat alles toch iets vlotter verloopt tijdens een drukke werkweek.

Grotere taken
Een grote taak zoals een keukensoppen, ramenlappen of gordijnen wassen zou je ook in een schema kunnen zetten. Echter vind ik dit nogal lastig en probeer daarom gewoon zelf te bedenken wanneer het weer tijd is voor de grotere taken. Dit hoeft natuurlijk niet dagelijks en kan prima eens per maand of misschien zelfs jaarlijks een paar keer. Dit is helemaal aan jou wat voor prioriteiten je stelt aan het schema. 

Het blijft natuurlijk wel pittig een huishouden, kleine kinderen en werken tegelijk. Google ook eens op huishoudschema's om ideeën op te doen hoe je je tijd het beste kunt verdelen. Wellicht haal je er nog wat inspiratie uit. Het helpt ons gezin in ieder geval om gestructureerd te leven.

 Heb jij een huishoudschema in huis?



Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding via Pixabay.com



1 Comments: