dinsdag 24 november 2020

Een (digitale) weekplanning met een gezin van vier


Zonder plannen word ik gillend gek. Dat kan ik inmiddels wel beamen. Er komt namelijk een heel wat kijken bij een gezin van vier en een hond. Afgelopen maanden ben ik echt zoekende geweest wat nou werkt qua ritmes. Elke week verandert er wel iets waar we weer op in moeten spelen. De oplossing: een (digitale) weekplanning. 

Tijdens de zwangerschap van onze dochter heb ik meermaals liggen piekeren hoe we het allemaal moesten gaan doen. Kon ik dat wel aan, moeder zijn van twee kleine kinderen? Inmiddels kan ik me geen leven meer voorstellen zonder deze twee boefjes. Maar deze mama heeft inmiddels nog meer behoefte aan structuur. Gelukkig zijn daar oplossingen voor.

Een weekplanning

Ik maak inmiddels een weekplanning voor een aantal simpele taken in huis. Zo staat er op de weekplanning precies afgebeeld wie/wat/waar moet zijn en op welke dagen. Dat geeft me al een beetje rust. Ik werp een blik op de planning en weet precies waar we aan toe zijn.

Weekmenu

In het kader van voedselverspilling staat ons weekmenu ook op de weekplanning. Ik zoek met behulp van mijn Samsung telefoon geregeld recepten op om een beetje gevarieerd te eten. Er staan ook een aantal standaard recepten op het menu omdat die dan gemakkelijk in te vriezen zijn of te bewaren in de koelkast. Denk hierbij aan rijstgerechten zoals nasi of risotto. Ook doet stamppot het erg goed hier in huis, helemaal tijdens de wintermaanden. 

Inspiratieloos/voedselverspilling

Ik weet nooit wat we moeten eten. Daarnaast merk ik dat als je kinderen hebt die mee eten met de pot dat het nog moeilijker is. Ik wil graag dat ze goed eten maar ze lusten niet alles en ik heb al helemaal geen zin in strijd aan tafel. Gelukkig zijn er online ontzettend veel recepten te vinden die je snel in elkaar kan zetten. Een keukenprinses kan ik mezelf helaas ook niet noemen namelijk. Zo heeft de supermarkt gemakkelijke recepten

Digitale of papierenplanning

Er zijn veel verschillende manieren om een planning bij te houden. Wij gebruiken zowel onze digitale agenda als een whiteboard in de keuken om onze planning bij te houden. Daarnaast heb je ook veel verschillende apps die je kunnen helpen op je telefoon of bestaan er speciale agenda's met bijvoorbeeld boodschappenlijstjes en andere benodigdheden om het gemakkelijker te maken. 

Voordeel van plannen

Mijn hoofd loopt gemiddeld zo'n 10 stappen voor op het hier en nu. Ik ben met alles tegelijk bezig. Wat eten we vandaag? Welke huishoudelijke taken moeten er gebeuren? Zijn er nog voldoende luiers in huis? Moet ik babyvoeding bestellen? Wanneer moeten de kinderen naar het consultatiebureau? Wanneer doen we boodschappen. Noem het maar op. Het voordeel is dat het met een planning overzichtelijk blijft. Het is echt een chaos in mijn hoofd en dit zorgt ervoor dat ik het kan overzien. 

Bijhouden

Het vraagt enige zelfdiscipline maar het bijhouden van een planning geeft je wel veel meer rust en regelmaat. Ik pas de planning wekelijks aan op een vast moment. Zo hou ik bij wat we wanneer eten zodat er geen eten verspild wordt en dat ik ook weet wat ik voor boodschappen moet halen. Het is echt wel een verademing kan ik zeggen! Een planning is een echte aanrader voor meer rust. 

Maak jij ook gebruik van een planning in huis?Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding via Pexels.com


0 Comments:

Een reactie posten