woensdag 5 juli 2023

Waar moet je op letten bij het verduurzamen van je huis?

 

Het onderwerp van de laatste jaren: Waar moet je op letten bij het verduurzamen van je huis? Iets wat ons als jong gezin erg bezig houdt. Waar kan je op besparen? Hoe ga je met de tijd mee? Is er een manier om de maandelijkse kosten zo laag mogelijk te houden? Deze vragen spoken geregeld door mijn hoofd en ik ben vast niet de enige waar dit bij gebeurt. In dit artikel vertel ik je meer over waar je op moet/kunt letten bij het verduurzamen van je huis. Heb jij deze dingen al aangepast in je huis?

Het verwarmen van je huis
Je hoort het steeds meer. De gasprijzen zijn nog steeds erg hoog en alternatieven zijn een hele investering. Toch is het interessant om te kijken naar de manier waarop je nu je huis verwarmt. Er zijn opties zoals een warmtepomp of juist verwarmen met airco's die ook een verwarmstand hebben. Mocht je kiezen voor een airco dan is het interessant om te kijken naar een ´zwaarder model´ die meer verwarmingscapaciteit heeft. Op die manier zou je op den duur helemaal van het gas af kunnen.

Sommige nieuwbouw huizen zijn al helemaal van het gas af. Bij de wat oudere huizen laat deze overstap wat langer op zich wachten gezien de kosten die het met zich meebrengt. Het is wel mogelijk om voor sommige aanpassingen aan je huis een subsidie te krijgen ter compensatie.

Raamisolatie
Het isoleren van je huis is naast het verwarmen ook een belangrijke stap om je huis te verduurzamen. Goede isolatie en dan met name ook raamisolatie zorgt ervoor dat je huis in de zomer koel blijft en in de winter juist warmte vasthoudt. De oudere huizen met enkelglas kennen het wel; condens en ijssterren op de ramen als het zo koud is. Dat is verleden tijd als je kiest voor hr++ glas. Dit glas is een variant op het dubbelglas. Deze keuze is erg rendabel, het bespaart op de energiekosten, is milieuvriendelijk en zorgt er ook voor dat je minder last hebt van lawaai.

Mocht je huis toe zijn aan het vervangen van houten kozijnen voor bijvoorbeeld kunststofkozijnen bekijk dan zeker ook de dubbel glas prijs. Het is namelijk echt een investering waard om goed glas te laten plaatsen. 

Muurisolatie
Het is ook een optie om de muren van het huis te laten isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie of bij het aanpassen van de muren te kiezen voor extra isolatiemateriaal tussen de wanden. Let er ook goed op dat de naden en kieren rondom de kozijnen, ramen en deuren goed zijn gedicht. Hiervoor zijn onder andere tochtstrippen en kit passend om te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat of dat er juist kou naar binnenkomt. 

Ons huis verduurzamen
Wij hebben de afgelopen jaren al een aantal dingen aangepast aan ons huis. Zo hebben wij tochtstrippen geplaatst, is de brievenbus vervangen, zijn we met kit in de weer geweest om naden en kieren te dichten en proberen wij te sparen om ons huis in de toekomst te verduurzamen. Zo hebben wij onlangs een offerte aangevraagd voor verwarmende airco´s en staat het vervangen van de kozijnen met dubbel glas ook nog op ons verlanglijstje. 

Heb jij al iets gedaan om je huis te verduurzamen?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com 


0 Comments:

Een reactie posten