maandag 1 mei 2023

Een mantelzorgwoning bouwen in eigen tuin

 

Het liefst houden wij onze familie zo lang mogelijk dicht bij ons. Het kan voorkomen dat een dierbaar familielid meer zorg nodig heeft en dat thuis wonen geen optie meer is. Wat zijn dan passende oplossingen? Een plek in een verzorgingstehuis is soms niet zomaar geregeld. Daar gaat een hoop werk aan vooraf. De zorg doet tegenwoordig steeds vaker een beroep op familieleden in de vorm van mantelzorg.  Een mantelzorgwoning bouwen in eigen tuin biedt veel voordelen. Zou dit ook een optie voor jou zijn? Ik vertel er graag meer over. 

De ouderenzorg in ons land is aan het verschuiven. Mensen mogen tegenwoordig steeds ouder worden. De meeste mensen blijven woonachtig in hun eigen huis totdat dit niet meer gaat. In dit soort gevallen kunnen mensen dan niet meer voor zichzelf zorgen. De dagelijkse dingen zoals aankleden, wassen, koken en het huishouden zijn dan niet meer haalbaar. Thuiszorg kan al veel betekenen in dit soort situaties maar lossen niet altijd alle voorkomende problemen op. Soms gaat het thuis gewoon niet meer. Als het aankomt op verzorging is het lastig om geschikte woonaanpassingen te doen en om een zorgwoning te vinden. Wachtlijsten voor een passende woonplek worden steeds langer. 

Bij een acute zorgvraag zijn de huisartsen en familieleden vaak genoodzaakt om een spoedplek aan te vragen. Dit vraagt veel van de zorg en is voor de mensen die de hulp nodig hebben soms niet altijd ideaal. Een mantelzorgwoning bouwen in eigen tuin zou een geschikte optie kunnen zijn om de druk binnen de zorg te verlagen. 

Wat zijn de voordelen van een mantelzorgwoning in eigen tuin?
Onze familie heeft ook een mantelzorgwoning laten bouwen in eigen tuin. Dit was om qua zorg dichter bij oma in de buurt te zijn. Deze mantelzorgwoning werd een chalet dat geplaatst werd in de achtertuin van oma. Je kan er voor kiezen een mantelzorgwoning te laten bouwen of een bestaand huisje te laten plaatsen. Hierbij een aantal voordelen:
  • Het familielid is altijd dichtbij
  • Aangepaste woonvoorzieningen, denk hierbij aan alles gelijkvloers
  • Minder druk op de zorg
  • Intensievere hulp kunnen bieden
  • Veilig en vertrouwd
  • Mantelzorg wordt gemakkelijker te combineren met het bestaande gezin
Mantelzorgwoning bouwen
Iedere gezinssituatie en vorm van mantelzorg vraagt om gepersonaliseerde aanpassingen aan de woning. Een bestaande woning kan dan nog steeds niet passend zijn voor de hulpvraag binnen de verzorging. Een mantelzorgwoning bouwen is dan de oplossing om alles naar wens te laten inrichten. 
Tevens zijn er ook een aantal regels waar een mantelzorgwoning aan moet voldoen om mogelijk voor subsidie in aanmerking te komen. Mijn advies is dan ook om het ontwerpen, bouwen en plaatsen door een gecertificeerd bedrijf te laten doen.

Hopelijk heeft dit artikel iets meer informatie gegeven over de voordelen van een mantelzorgwoning in eigen tuin. Wellicht is het voor jouw familielid ook fijn om dichtbij te wonen en te verblijven in een mantelzorgwoning. 

Zou het bouwen van een mantelzorgwoning in eigen tuin ook iets voor jou zijn?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com 


0 Comments:

Een reactie posten