dinsdag 4 december 2018

Hoe kies je een verloskundige die bij je past?

Na een positieve zwangerschapstest gaat er een nieuwe wereld voor je open. Ik had een positieve zwangerschapstest in handen en stond met tranen naast het bed waar een slapende Dylan lag die net uit zijn nachtdienst kwam. De logische volgende stap is het zoeken naar een verloskundige voor de komende maanden. Hoe kies je een verloskundige die bij je past? Dit zijn onze ervaringen en waar we de volgende keer op zouden letten.

Verloskundige kiezen
Voorafgaand aan onze zwangerschap had ik al veel gelezen. Zo wist ik dat je een verloskundige nodig hebt die je begeleid tijdens de zwangerschap. Op internet zocht ik naar verloskundige praktijken die hier in de buurt gevestigd zaten. Op dat moment was ik 5 weken zwanger. Ik had geen flauw idee dat de vrouw die ik uit zou kiezen ook de vrouw zal zijn die ons kindje ter wereld gaat brengen.

Als ik nu terug kijk had ik misschien mijn keuze wel anders gemaakt. Het uitkiezen van een verloskundige is dus eigenlijk best wel een belangrijke taak. Zij zal de gene zijn waar je al je vragen aan kan stellen, alle controles zal doen en waar je toch wel op een gegeven moment wekelijks komt. Ik heb mijn keuze gebaseerd op het lezen van websites en folders. Omdat het ons eerste kindje is had ik ook echt geen idee wat ik ervan moest verwachten.

Het is een gevoelskwestie, voel je je op je gemak?
Het is bij het kiezen van een verloskundige ontzettend belangrijk dat je je op je gemak voelt. Het is toch wel een hele intieme belevenis. Dit is iets wat je samen met je partner of met familie beleefd. Er komt een nieuw leven en het laatste wat je daarbij kan gebruiken is een verloskundige waarbij je je niet fijn voelt. Wij hadden gelukkig ontzettend mazzel want de verloskundige die wij op het moment hebben is een hele lieve vrouw met veel ervaring.

Ik was er net achter dat er nieuw leven in mijn buik zat maar omdat het eerste trimester best een onzekere tijd is.  Met 5 weken was het best wel ongemakkelijk toen ik voor de eerste keer in mijn eentje bij haar kwam. Dylan lag nog te slapen en ik wilde eigenlijk een soort bevestiging dat ik echt zwanger was. Ik hoopte dat ik naar de verloskundige zou gaan en misschien ons kindje wel voor de eerste keer zou kunnen bekijken.

De eerste echo is pas een bevestiging dat het goed zit. De verloskundige praktijk die ik had uitgekozen is relatief klein. Doordat het wat kleiner is heeft mijn verloskundige ook geen echomateriaal en werden wij voor onze echo's doorverwezen naar het ziekenhuis. Dit kan overigens wel iets zijn wat je belangrijk kan vinden tijdens je zwangerschap zo hebben wij eigenlijk geen extra echo's zoals sommige verloskundigen kunnen aanbieden.

Onze eerste echo hadden wij met 8 weken. Ik weet nog wel dat elke week in het begin zo ontzettend lang leek te duren. Ik was best wel zenuwachtig om ons kindje voor de eerste keer te zien. Zou het allemaal wel goed zitten of had de test het toch mis? Toen we ons toen 'boontje' op het scherm zagen verschijnen was toch wel een emotioneel moment.

Alles moet bespreekbaar zijn
Ik merk dat ik bij mijn verloskundige van alles kan bespreken van het moment dat wij in crises zaten met mijn werk tot aan lekkende boobies en andere zwangerschapskwaaltjes. Zodra je alles kan bespreken en kan vragen verloopt de zwangerschap ook gewoon soepeler. In het begin kom je er misschien om de 4 weken ongeveer. Zodra de zwangerschap vordert wordt dit steeds vaker. Zo mag ik nu al om de 2 weken komen en zal dat met de laatste loodjes elke week zijn.

Het kan zijn dat je zwangerschap soepel verloopt maar als je tegen bepaalde onderwerpen aanloopt is het wel belangrijk dat je gewoon bij je verloskundige terecht kan. Bij ons gaat het nog een beetje via de oude stempel. Ze werkt bijvoorbeeld in haar praktijk niet digitaal maar met invulkaarten. Zo gaat ze meer het gesprek met ons aan in plaats van dat ze naar haar beeldscherm aan het staren is. Daar voelde Dylan en ik ons gelijk heel erg prettig bij.

Het is nieuw en eng
Ik vond het ontzettend spannend om elke keer weer naar de verloskundige te gaan. Ik heb er ook niet bij stil gestaan dat je best veel tijd met elkaar doorbrengt en dat het eigenlijk wel moet klikken. Daarom zijn we erg blij dat het gewoon allemaal soepel verloopt. Wellicht dat je het prettig vindt om vooraf te vragen hoe iemand te werk gaat zodat je kan kijken of de werkwijze ook bij je past. Zoals het niet digitale aspect bij onze verloskundige.

De spreekuren kunnen ook een belangrijk aspect zijn om wel of niet voor iemand te kiezen. Passen de tijden gemakkelijk bij je werkschema? Is het dicht bij huis of juist dicht bij je werk? Neem dit allemaal mee bij je keuze. Onze verloskundige zit in een dorpje verder op maar dat is goed te bereiken. De spreekuren zijn flexibel waardoor Dylan ook vaak mee kan aan het eind van de dag in verband met zijn nachtdiensten. Ik vind het belangrijk deze momenten te kunnen delen met hem want het is ook zijn kindje.

Het aftellen is nu ook echt begonnen en we zullen aankomende weken waarschijnlijk van twee keer per week naar een keer per week naar de verloskundige gegaan. Het komt zo dichtbij, wat een reis is zo'n zwangerschap. Hopelijk kan ik andere mensen helpen bij hun keuze voor een verloskundige die bij je past. Ik stond er namelijk toen helemaal niet zo bij stil.

Liefs, Kirsten

1 Comments:

  1. Ik vind het ook belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij je verloskundige. Het is allemaal nieuw en spannend en een zeker iemand naast je is dan wel echt gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen