donderdag 6 december 2018

IJzertekort tijdens de zwangerschap én met Coeliakie

Voeding is erg belangrijk, helemaal tijdens een zwangerschap. Je lichaam zorgt voor zichzelf maar ook voor het nieuwe leven in je buik. IJzertekort tijdens de zwangerschap én met Coeliakie is een lastige combinatie. Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn IJzertekort de kop in druk? In dit artikel vertel ik graag wat ik precies gedaan heb om dit te verhelpen.


Wat is ijzer?
IJzer is een mineraal wat terug te vinden is in voeding. IJzer is belangrijk bij de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Bij een tekort aan dit mineraal kan je je o.a. vermoeid voelen, een bleke huid krijgen, kortademigheid ervaren bij inspanning, hoofdpijn krijgen of duizelig zijn.

Bloedprikken
Met 8 weken tijdens deze zwangerschap heb ik bloed laten prikken om mijn waardes te laten vaststellen. Door mijn Coeliakie moet ik al vaker letten op mijn voedingsstoffen die ik binnen krijg. Dit omdat je veel volkeren producten al niet mag eten door Coeliakie en de vervangende producten niet altijd hetzelfde bieden. Daarnaast mag je ook geen rood vlees en lever producten eten tijdens de zwangerschap. Gelukkig na het bloedprikken bleken mijn waardes op dat moment gewoon goed te zijn.

Ik had geen te korten en kon gewoon met een frisse start de zwangerschap vervolgen. Je lichaam maakt meer bloed aan waardoor het volgens mijn verloskundige heel normaal is dat je ijzerwaardes ook minder worden. Voeding is dan heel belangrijk en meestal krijg je ijzerpillen om dit op pijl te houden. Met 28 weken zwangerschap mocht ik opnieuw mijn ijzerwaardes laten controleren bij de verloskundige. Ik bleek toen een ijzertekort te hebben tijdens mijn zwangerschap. Dat verklaard ook wel de vermoeidheid.

Wat kan ik innemen voor meer ijzer?
Voor zwangere vrouwen wordt vaak een drankje aangeboden zodat je meer ijzer binnen krijgt naast je dagelijkse voeding. Floradix vloeibaar ijzer-elixer wordt vaak aangeschreven voor zwangere vrouwen om dan in te nemen. Dit had ik al gelezen in het tijdschrift Ouders van Nu.

Daarnaast kan blauwe Roosvicee Ferro werd ook aangeraden door mijn verloskundige. Echter is Floradix niet glutenvrij. Gelukkig hebben ze wel een glutenvrije variant gemaakt genaamd Floradix Floravital vloeibare ijzer-elixer.

Dit drankje dronk ik voor een paar weken 30 min voor mijn eten. Daarnaast probeerde ik zoveel mogelijk gevarieerd te eten. Mijn glutenvrije granola die ik zelf maak bevat ook veel noten waar ook ijzer in zit. Soms eet ik ook Schär bruin knäckebrood met appelstroop om wat meer ijzer binnen te krijgen.

Een paar weken na het eerste prik moment mocht ik weer meten en toen waren mijn waardes weer gewoon wat het moest zijn. Ik ben best trots op mijn lichaam en kreeg complimenten van mijn verloskundige. Ik zorg blijkbaar goed voor ons kindje, altijd fijn om te horen. Ik hoop snel weer een zwangerschapsupdate te kunnen delen.

Liefs, Kirsten

0 Comments:

Een reactie posten