maandag 11 maart 2019

Mijn eerste maand als moeder9 maanden hebben we naar dit moment toegeleefd en opeens gaan de dagen dan ontzettend snel. Het is niet meer "wat zal ik eens doen vandaag". Nee, wij leven van huiltje naar voeding en dan weer een schone luier. Proberen tussendoor nog even te slapen en vergeet al het geknuffel samen niet. Mijn eerste maand als moeder is alweer voorbij. Ik had niet verwacht dat de dagen zo snel zouden gaan. De kraamweek en de weken erna heb ik wel als hectisch ervaren. Ik vertel graag hoe de eerste maand als moeder van Milan is gegaan.
Kraamweek en kraamtranen
In het artikel over mijn bevallingsverhaal stond hoe alles is verlopen, daarop volgde de kraamweek. Onze kraamweek is voorbij gevlogen. Ik vroeg me tijdens ons intakegesprek van de kraamzorg al af wat iemand voor 8,5 uur op een dag voor je kan betekenen maar wat heb me daar in vergist zeg. De klik die wij hadden met onze kraamverzorgster was erg bijzonder. Ik kon echt alles aan haar vragen en het was ontzettend gezellig. Ze gaf me tussen mijn kraamtranen door het vertrouwen dat het allemaal wel goed zou komen.

Ik vond het erg lastig toen ze wegging en moet zeggen dat ik behoorlijk onzeker was. Ondanks dat het eigenlijk best wel goed ging. Door de onzekerheid heb ik best wel wat tranen gelaten de eerste dagen. Ik wil er nog een apart artikel over de kraamweek schrijven want het was een bijzondere tijd, de eerste 8 dagen met Milan. Tijdens de kraamtijd hebben we ook de eerste kraambezoeken mogen ontvangen. We hebben het wel rustig gehouden want ons herstel was wel een prioriteit. De eerste twee weken hebben we dan ook voor onszelf en directe familie gehouden.

Herstellen
Ons herstel ging niet zoals ik had verwacht. Op een gegeven moment dacht ik me wel weer wat beter te voelen maar dan ga je snel te veel doen. Het beste was als ik gewoon op bed bleef liggen. Zodra ik naar beneden ging wilde ik zo'n beetje het hele huis schoonmaken of zelf koffiezetten etc. Niet heel handig want dat betekende dat ik aan het eind van de dag een hoopje ellende was.

Lichamelijk heeft mijn lichaam het echter wel erg goed gedaan. Ik had niet mega veel bloedverlies en het vloeien heeft ongeveer 4 weken geduurd. Ik hoop wel dat ik langzaam weer de oude word want de dagelijkse dingen kosten echt veel energie.

Tijdindeling
Milan deed het in de kraamweek al erg goed en heeft soms best een vast ritme. Hij komt 's nachts maar voor 1 nachtvoeding en daarna pas weer rond 7 uur. Best wel ideaal al zeg ik het zelf. Wel gaat ons hele slaapritme eraan. Ik moet mezelf er echt toe zetten dat op de momenten dat Milan slaapt ik ook ga slapen. Het sluipt er namelijk snel in dat zodra hij slaapt, ik `goed gebruik wil maken´ van mijn vrije tijd. Ik heb voor het eerst laatst zo waar de vaat in de keuken laten staan en ben naar bed gegaan omdat mijn lichaam dat gewoon nodig heeft. Dat vond ik toch best een prestatie van mezelf.

Gelukkig heb ik ook al betere dagen gehad. Ik heb heel voorzichtig richting de vierde week zelfs al in de tuin kunnen werken,heerlijk in het zonnetje. We zijn hard bezig met het bedenken van een tuinontwerp want voor het hoogseizoen wil ik toch wel graag van onze tuin kunnen genieten. Deze is nu op het moment niet helemaal kind-proof.

Onze schutting is vorig jaar omgewaaid waardoor deze voor een deel vernieuwd moest worden. Daarnaast moeten we goed kijken naar alle mogelijkheden. De tuin moet opnieuw betegeld worden, daarbij moet de grond een stuk zakken en misschien moeten we wel een drainage aanleggen. De veranda die we hebben moet ook aangepast worden want zoals we hem gekocht hebben is hij te laag voor Dylan. Wellicht dat als de grond een stuk zakt dat de aanpassingen aan de veranda dan meevallen. Hopelijk gaat het ons allemaal lukken en zodra de zomer echt begint is Milan al een paar maanden oud en kunnen we buiten gaan genieten van het mooie zomerse weer.

Moederinstinct
Milan doet het overigens erg goed. Alle clich├ęs zijn waar, zodra je kindje er is gaat heel veel automatisch, het moederinstinct zoals ze dat dan noemen. Ondanks dat wij beide niet veel ervaring hadden met baby´s gaat dat allemaal van zelf. Wel merk ik dat het ontzettend zoeken is naar wat je kindje graag wilt en hoe je daar als ouder op een verantwoordde manier op kan inspelen. Ik struin uren op internet en bel regelmatig mijn ouders/schoonouders omdat ik het even niet weet.

Ik had niet verwacht dat het zo'n levensverandering zou zijn maar het wel echt genieten van alle kleine momenten. Ik kan me al geen leven meer voorstellen zonder Milan. Wat een liefde en geluk brengt hij met zich mee. ❤


Liefs, Kirsten

0 Comments:

Een reactie posten