woensdag 13 april 2016

Dit moet je weten over de opleiding schoonheidsspecialist

schoonheidsspecialiste-artikelIn augustus 2015 begon ik vol energie aan de opleiding schoonheidsspecialiste op het MBO. Nu inmiddels een aantal maanden verder in mijn eerste jaar vond ik het handig om een lijstje te maken met dingen die je moet weten over de opleiding schoonheidsspecialist. Dit is mijn ervaring die ik graag met je deel over de opleiding. Lees je met me mee?



Natuurlijk verdiept iedereen zich in een opleiding die je wilt gaan volgen, zo ging ik bij mijn huidige school kijken of het wel wat voor me was. Daar kreeg ik allerlei informatie over de opleiding, de kosten, wat er allemaal bij komt kijken et cetera. Zelf zijn er een aantal punten die ik graag van te voren had willen weten daarom dat ik dit artikel nu ook schrijf uit eigen ervaring.

Bezoek meerdere scholen
Het lijkt misschien niet zo vanzelfsprekend maar het is soms best verstandig om meerdere scholen te bezoeken voor je met een opleiding begint. Niet om de opleidingen of scholen maar soms krijg je een andere indruk van een opleiding als je meerdere scholen bezoekt omdat je dan net wat meer informatie kan krijgen.

Naast de leraren is het ook verstandig om leerlingen van de opleiding te spreken. Zo hebben we op mijn school, en ik denk op veel meer scholen, openavond waarbij leerlingen van het eerste, tweede en derde jaar moeten helpen en je kan ze ook vragen stellen, doe dit vooral!

Volg een meeloopdag
Een kleine investering in tijd maar het is wel zo handig om een meeloopdag te volgen met een klas van de opleiding, meestal kan je dan meekijken met een les praktijk en een les theorie om zo nog beter te kijken of het wel wat voor je is. Er zit namelijk wel een verschil tussen de praktijk- en theorielessen.

School vs. Stage
Tijdens een MBO opleiding voor schoonheidsspecialiste moet je ook stage lopen. Dit mag zowel bij een drogisterij (eerste jaars) als salon (eerste jaars en tweede jaars, eventueel ook derde jaars ligt aan niveau van de opleiding). Op school leer je vooral de basis aan, dit zijn regels waar school aan moet voldoen volgens de examenregelingen. Maar in de praktijk bij je stage leer je vooral echt super veel, hier gaat het er meestal heel anders aan toe en dat maakt de opleiding ook zo leuk. Het leren van een stagebedrijf is ontzettend leuk.

Stageplekken vinden is nog best lastig
Over het algemeen zijn stageplekken vinden heel lastig, maar in deze branche vooral. Als je eerste jaars student bent dan is het nog maar de vraag of je een salon kan vinden waarbij ze je al klanten toevertrouwen. Bij mijn stageplek heb ik de mazzel dat ik een hele lieve begeleidster heb die mij heel graag 'verliefd wil maken op het vak' zoals ze dat noemt en daar leer je gewoon het meest van. Maar het kan ook zo zijn dat je een stageplek hebt waarbij je helaas wat minder mag uitvoeren en dat kan soms heel erg veel invloed hebben op je ontwikkelingen binnen de opleiding en wellicht je motivatie.

Veel thuis oefenen
Als je begint aan de opleiding is het aan te raden om jezelf goed voor te bereiden. Toen ik aan de opleiding begon had ik voor ik begonnen was al een kamertje bij ons thuis omgetoverd tot mijn eigen salon. Daar heb ik een stoel neergezet zodat ik naast school ook thuis mijn behandelingen kon gaan oefenen. Op het moment ben ik er zover mee dat ik mijn eigen salonnetje heb en ook echt klanten ontvang. Dit is zo ontzettend belangrijk ter oefening voor je opleiding want je moet de behandelingen echt in je vingers krijgen wil het steeds beter gaan, met alleen naar school gaan red je het helaas niet.


Niveau 3 of 4?
Aan het begin van mijn opleiding was ik er heilig van overtuigd dat ik schoonheidsspecialist op niveau 4 zou gaan doen. Deze opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit de basis plus een aantal specialisaties die de opleiding eventueel aanbiedt (dit is per school verschillend). Tevens is de opleiding op niveau 4 wel het niveau wat je nodig hebt om eventueel door te stromen naar HBO niveau.

Daarnaast is er ook nog een opleiding op niveau 3, deze duurt 2 jaar en daar leer je eigenlijk alle standaard behandelingen die iedere schoonheidsspecialist beheerst. Mijn school heeft de opleiding zo in elkaar gezet dat je na het eerste jaar van de opleiding een advies krijgt op welk niveau je door kan gaan en dan is de keuze aan jezelf voor welk niveau je uiteindelijk gaat (mits dit haalbaar is natuurlijk).

Mijn keuze is inmiddels gevallen op niveau 3, dit omdat dit beter bij mijn toekomst plaatje past van dit moment. Het is niet dat niveau 3 minder is dan niveau 4, het ligt helemaal aan wat je graag wil doen qua vervolg studie en wat je plannen met de opleiding zijn en daar heb ik mijn keuze op gemaakt.

Volg je hart
Eigenlijk is het met elke opleiding belangrijk om je hart te volgen maar ik heb toch wel gemerkt dat dat in mijn geval met deze opleiding vooral erg is. Dit vak moet in je handen gaan zitten, je moet verliefd zijn op je vak om dit met liefde uit te kunnen voeren en te kunnen overbrengen naar klanten toe. Daarbij zijn de juiste keuzes belangrijk, een fijne school en een leuke stageplek zijn daarbij bijvoorbeeld zo van invloed en daar moet je de tijd voor nemen.

Als ik zo'n artikel als deze gevonden had toen ik ging kijken voor deze opleiding dan had dat wellicht echt wel invloed gehad op mijn keuzes. Ik hoop daarom dat ik iedereen die denkt over de opleiding schoonheidsspecialiste een klein beetje heb kunnen voorlichten en wellicht dat je er nog wat aan hebt. Ik vind het in ieder geval super leuk om te doen, ik kan genieten van gezichtsbehandelingen met mee-eters verwijderen of harsen.. noem maar op!

0 Comments:

Een reactie posten