dinsdag 21 februari 2017

Een miskoop voorkomen? Stel jezelf deze 5 vragen tijdens het shoppen

We trappen er allemaal wel eens in: een getailleerd jasje in de uitverkoop of een paar mooie pumps die eigenlijk nét iets te klein zijn. Bij thuiskomst belanden ze, inclusief prijskaartje, achterin de kast omdat ze achteraf niet helemaal naar wens zijn. Dit soort items lenen zich perfect voor een kledingswap, maar nog beter is het om deze teleurstelling te voorkomen. Door tijdens het winkelen kritisch de juiste vragen te stellen, voorkom je miskopen en bespaar je jezelf een hoop geld! Zo steek jij voortaan je centen in items waar je écht blij mee bent.

1.    Staat het op mijn shoppinglist?
Wanneer het op shoppen aankomt, zijn lijstjes the way to go. Check vooraf je garderobe om te bepalen waar daadwerkelijk behoefte aan is. Vooral tijdens het wisselen van de seizoenen kan dit een flinke lijst zijn. Denk ook aan je accessoires: zilveren sieraden zijn altijd  een goede investering, ze gaan namelijk erg lang mee. En misschien is je Wiko U Feel Lite hoesje of make-up inmiddels ook aan vervanging toe. Zet alle items in een handige shopping app en ga ze een voor een af. En staat die grappige onesie niet op je lijstje? Helaas, dan gaat hij weer keurig op de hanger terug het rek in. Wist je trouwens dat het afvinken van lijstjes je geluksgevoel een enorme boost geeft?

2.    Is het model juist?
Niet alle kledingstukken zijn geschikt voor iedere lichaamsbouw. Helaas houden de kledingtrends hier totaal geen rekening mee. Zelf heb je hier echter wel controle over! Zorg dat nieuwe items de juiste snit hebben die bij jouw type lichaam past. Zo leg je de nadruk op de juiste delen: een passend model jeans kan werkelijk een wereld van verschil maken. Bovendien: waarom zou je jezelf noodgedwongen in een veel te kleine broek of schoenen wurmen? Niet comfortabel en vooral niet nodig. Check of de winkel online of in een ander filiaal een juiste maat beschikbaar heeft. Bij veel ketens is deze dan vrijblijvend en kosteloos te bestellen. En anders ga je gewoon een deurtje verder naar de volgende winkel!

3.    Maakt het je blij?
Een nieuwe outfit moet power en zelfvertrouwen geven. Als je trots als een pauw in het hokje staat en niet kan wachten je nieuwe look te tonen dan weet je dat je goed zit. Om deze reden is het vaak goed om eens alleen te shoppen. Zo weet je zeker dat je niet wordt beïnvloed door de mening van anderen of je laat meeslepen in hun complimenten. Hoe welgemeend ook: iedereen heeft uiteindelijk een andere stijl. Als je niet mee wilt gaan in de laatste trends of de stijl van een ander, doe het dan niet. Uiteindelijk ben jijzelf degene die er in rondloopt en zich goed moet voelen. En dat laatste… dat zal iedereen nog véél meer opvallen dan dat nieuwe shirtje of gloednieuwe paar sneakers. Ook al gaat het om iets eenvoudigs als een paar vrolijke sokken of een grappige K5 cover: als het je blij maakt moet je er gewoon voor gaan.

4.    Maar is het nodig?
Bij iedere aankoop stel je uiteindelijk de kritische vraag: heb ik het écht nodig? Wanneer je thuis vergelijkbare of ongebruikte versies hebt liggen, is het antwoord heel stellig néé. ‘Nodig’ hoeft trouwens niet altijd vanuit praktisch oogpunt te zijn. Soms heb je behoefte aan troost, veiligheid of een steuntje in de rug: sommige aankopen dragen hier aan bij! Word je helemaal happy van een fluffy vest, telefoonhoesjes met een vrolijke print of een grote sjaal om tijdens de kou in weg te kruipen? En weet je zeker dat je hier plezier van gaat hebben? Dan is er geen reden om jezelf dit te ontzeggen. Wanneer je jezelf wilt beschermen tegen een grote uitgave of een miskoop, dan zet je gewoon voor jezelf één feel-good item op je shoppinglist.

5.    Krijg ik eventueel mijn geld terug?
Niet geheel onbelangrijk: wat is het retourbeleid van de winkel? Krijg je een tegoedbon of geld terug? Binnen welke termijn moet een item terug en onder welke voorwaarden? Bewaar in ieder geval zorgvuldig alle aankoopbewijzen, zodat je thuis nog even op je gemak – dit keer eventueel mét de mening van anderen – de items kunt passen en combineren. En last but not least: als een item terug moet, doe dit dan ook echt!

Hoe voorkom jij teleurstellingen na een dagje shoppen?

0 Comments:

Een reactie posten