maandag 30 juli 2018

Zo overleven wij thuis het hitteplan met deze zwangerschap

Afgelopen week hadden we te maken met een hitteplan. Het was tropisch warm in het land en daar hebben wij hier thuis ook veel van gemerkt. Zo overleven wij thuis het hitteplan met deze zwangerschap. Je past je eigen verzorging en dat van onze trouwe viervoeter "Sjonnie" er toch op aan. Hier een paar tips om de warme dagen tijdens het hitteplan goed door te komen.

Ik ben blij dat ik nog niet hoogzwanger rondloop met deze dagen. Wij werken allebei in een wasserij waar de temperaturen lekker tropisch waren met al die machines en drogers. Onze golden retriever Baco zat ondertussen overdag thuis en er waren wel wat momenten dat ik me toch een beetje zorgen om hem maakte. Met die warmte vind ik het toch wel eng. Je leest zoveel verhalen over hondjes en andere dieren die niet de juiste verzorging krijgen met deze tropische temperaturen.

Van deze tips hebben wij de afgelopen dagen goed gebruik gemaakt, misschien herken je ze wel of is het iets om te proberen want aanstaande week gaan de temperaturen weer omhoog.

#1 Zoek verkoeling op
Op werk in de wasserij was het ontzettend warm waarbij verkoeling wel echt een uitkomst was. Zo liep ik en met mij meerdere collega's op een gegeven moment met natte handdoeken of theedoeken op onze schouders. Ook als ik thuis kwam en Dylan lag nog te slapen van zijn nachtdiensten zorgde ik ervoor dat er een paar natte handdoeken waren om mee af te koelen.

Wat ook ontzettend goed werkt in een koud bad nemen. Of misschien een zwembadje in de tuin als je daar de ruimte voor hebt. Echter hadden wij afgelopen week te maken met een stroomstoring 's middags wat betekende dat het bad wat ik wilde nemen veranderde in een ijsbad omdat het water niet iets verwarmd werd.. Brrrr! Maar uiteindelijk was het wel verkoelend.

#2 Voldoende drinken
Over het algemeen is het tijdens een zwangerschap en eigenlijk voor iedereen van belang dat je voldoende drinkt op een dag. Ik probeerde er nu wat meer op te letten omdat het al zo warm was. Wat voor mij dan erg helpt is een beetje limonade in een flesje doen zodat het iets gemakkelijker weg drinkt dan water. Een flesje bij je werkplek is altijd handig want dan pak je het iets sneller omdat het er toch staat.

Wat ook belangrijk is bij deze temperaturen is dat je nooit de auto instapt zonder iets van drinken bij je te hebben. Mocht je nou langs de weg komen te staan dan heb je niks en dat is geen pretje. Ik vond het wel een fijn idee dat Rijkswaterstaat ging helpen bij alle mensen die met pech stil kwamen te staan langs de weg. Want in de volle zon is het niet uit te houden.

#3 Pas je kleding erop aan
Als het zulke tropische temperaturen is dan is het verstandig om je kleding daarop aan te passen. Zo kon je gemakkelijk om half 6 's ochtends met een korte broek rondlopen. Ik ben zelf nooit echt een fan van de zon geweest en tijdens deze zwangerschap merk ik dat dat nog niet verandert is. Ik krijg snel hoofdpijn van de zon en het gevoel dat de warmte me te veel word.

Met mijn gezicht in de volle zon probeer ik ook te vermijden in verband met het zwangerschapsmasker wat je kan oplopen. Dit betekend dat je huid meer pigment aanmaakt vooral bij je gezicht en decollete kan dat ontstaan. Insmeren of het dragen van een hoedje of leuke pet is dan geen overbodige luxe. Er zijn tegenwoordig veel hoedjes in verschillende stijlen te krijgen. Of je kan ervoor kiezen om petjes met je logo erop of eigen ontwerp laten bedrukken. Super leuk voor een festival, feestje of uitje met werk.

#4 Pas op met huisdieren
Er kwamen al veel berichten naar buiten dat je tussen een bepaalde tijd niet met je hond moest gaan lopen omdat het asfalt zo warm was dat ze hun voetjes konden verbranden. Daar hebben we wel opgelet de afgelopen dagen. Zo ging onze hond 's ochtends vroeg voor dat we moesten werken om half 6 ongeveer uit. Later op de dag na het heetste punt voor het avondeten ging hij dan weer. Gelukkig is hij nog jong en kan hij het goed volhouden.

Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat hij veel verkoeling had met een air cooler in de kamer waar hij lekker voor kon liggen en soms zijn pootjes even nat maken voor extra verkoeling.

#5 Taken vroeger op de dag doen
Wat voor ons ook hielp was als ik dan al huishoudelijke taken wilde doen zoals stofzuigen om die taak dan vroeg op de dag uit te voeren. Doe alleen wat noodzakelijk is en laat de rest anders even voor wat het is. Ik zit nu natuurlijk nog aan het begin van de zwangerschap en verwacht dat het nu nog gemakkelijk gaat. Maar dat zal straks wel anders zijn als mijn buik echt gaat groeien.

Dingen laten liggen vond ik in het begin erg moeilijk omdat ik alles dwangmatig wilde doen. Sinds onze zwangerschap pak ik wat meer mijn rust en hecht ik meer waarde aan dingen die er toe doen dan of er wel of niet een wasje is gedaan. Dat is wel een hele opluchting moet ik zeggen.

Door naar het weerbericht te kijken kan je misschien voor jezelf een planning maken wat er  wel en niet haalbaar is. Genieten met je gezin of rustig aan doen is gewoon meer waard dan alles voor elkaar willen hebben. Ondanks de hitte is het wel fijn om ook te genieten!

Hopelijk komen de deze tips goed van pas voor deze zomer. Dit heeft mij in ieder geval tijdens het hitteplan ontzettend geholpen.

Liefs, Kirsten

0 Comments:

Een reactie posten