woensdag 5 september 2018

Zo voelt het eerste teken van beweging in mijn zwangere buik

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent spookt er een hoop door je heen. Wat gaat er allemaal veranderen aan mijn lichaam? Wat voor zwangerschapssymptomen ga ik allemaal krijgen en hoe voelt het als de baby voor het eerst beweegt? Elke zwangerschap is anders. Het is een bijzonder moment als je denkt je baby voor het eerst te voelen, want hoe voelt dat nou eigenlijk?

Dat gekke kronkeltje in mijn zwangere buik
Vanaf een week of 18 misschien 19 heb ik het idee dat ik weet te herkennen hoe het voelt als de baby beweegt. Misschien dat ik het al wel eerder heb gevoeld de afgelopen weken maar omdat dit mijn eerste zwangerschap is, vind ik het lastig. Ik vroeg aan de vrouwen in mijn omgeving hoe het voelde als de baby beweegt. Dan waren de antwoorden, zoals een fladderend vlindertje.

Nou voor mij het niet specifiek een vlindertje. Ik ben er nu wel achter dat het gekke kronkeltje wat ik voel onderin mijn buik niet mijn darmen zijn. Ik vond het namelijk lastig daar onderscheid in te maken omdat met mijn Coeliakie, gluten intolerantie, weet je het maar nooit. Dit gekke kronkeltje voel ik eigenlijk alleen onderin mijn zwangere buik, ter hoogte van mijn blaas. Wat niet echt een pretje is als ik al een tijdje moet plassen. Als meneer dan zijn rek en strekoefeningen doet dan moet ik snel naar de wc rennen.

Bijzonder gevoel, maar wel wat gek
Ik had me nog geen voorstelling gemaakt van beweging in mijn buik. Wel had ik er misschien van verwacht dat je het wat meer aan de zijkanten zou voelen. Dat is op dit moment bij het eerste teken van beweging in mijn zwangere buik nog niet aan de orde. In het begin voelde ik het misschien 1 a 2 keer per dag. Nu bijna in week 21 is dat wel al wat regelmatiger.

Van mijn ouders kregen wij via de post een ouderwetse doptone, zo'n ding waar je het hartje mee kan beluisteren. Tot op heden is het ons nog niet gelukt het hartje goed te vinden, laat staan te horen. Bij ons laatste bezoek aan de verloskundige vertelde zij ons dat het hartje ongeveer onder mijn navel lag, dat was goed om te weten. Dan weten we in ieder geval waar we onze eigen houten doptone kunnen neerzetten. Wellicht over een paar weken als mijn buik iets gegroeid is dat het gemakkelijker gaat.

Voelt Dylan de bewegingen al?
Van de week lagen we op bed en ik voelde het kronkeltje weer in mijn buik. Best wel wat regelmatiger achter elkaar dus ik pakte Dylan zijn hand, in de hoop dat hij het ook zou voelen. Kijk dit is ongeveer de plek waar ik ons kronkeltje regelmatig voel, precies bij mijn blaas in de buurt, onderin mijn buik iets meer aan de linkerkant. "Voel je dat?" Waarop ik een antwoord kreeg "Nee niet echt.."  "En dit ook niet?" "Nee.."  Bah wat een teleurstelling, het gevoel wat ik zo graag met hem wil delen is helaas nog niet sterk genoeg.

Op internet staat dat het per persoon natuurlijk verschillend is wanneer je partner de baby voor de eerste keer kan voelen. Het ligt er ook maar net aan waar de placenta zich bevindt. Die van mij ligt wel aan de voorkant maar schijnt links net wat dunner te zijn dan rechts, waardoor ik links altijd meer voel dan aan de rechterkant. Best wel interessant allemaal. Rond 25 weken moet er wel wat meer beweging inzitten ook voor Dylan.

Ik ben heel benieuwd wat hij ervan vindt dan.. tot dat moment moeten we maar geduldig wachten en blijven voelen. Meneer zal in mijn buik vast vaker rek en strekoefeningen gaan doen. Met een papa en mama die allebei van voetballen houden zal het vast een trappertje worden. En wil hij toch wat anders doen dan mag dat uiteraard ook!Liefs, Kirsten

1 Comments:

  1. Ohja, dat vlindertje herken ik ook niet echt! Al durf ik ook niet te zeggen hoe een vlindertje voelt in mijn buik ;)
    Ik heb ook pas een sinds afgelopen vrijdag het idee dat ik hem voelšŸ˜
    Heel bijzonderšŸ’™

    BeantwoordenVerwijderen