vrijdag 21 december 2018

Dit wist ik niet voordat ik de babykleding ging wassen

Zijn eerste pakje, rompertjes, sokjes en vergeet de hydrofiele luiers niet. Na een bevalling vliegt de babykleding je om de oren. Voor die tijd moet alle babykleding natuurlijk gewassen worden. Hoe ga ik die chaos van babykleding op een goede manier wegwerken? Dit wist ik niet voordat ik de babykleding ging wassen en op deze manier heb ik het uiteindelijk gedaan.

Al vroeg in onze zwangerschap wist ik dat ik tijdens mijn zwangerschapsverlof alle babykleding wilde gaan wassen. Door de weken heen hebben we behoorlijk wat kinderkleding verzameld. Zo hebben we cadeautjes gekregen maar ook veel tweedehands gehad want kinderen groeien nou eenmaal super snel en voor je het weet zijn ze er weer uit gegroeid.

We hadden echter niet verwacht dat er zoveel mensen in onze omgeving wilde helpen. Uit een aantal hoeken van onze vriendenkring kwamen letterlijk zakken vol met tweedehands babykleding. Ontzettend lief maar zorgt ook voor een hele boel babywasjes. Daar had ik me even op verkeken. Hoe ga ik dat in hemelsnaam aanpakken. Na een oproepje op Instagram kreeg ik gelukkig een aantal tips die me goed geholpen hebben. Uiteraard handig om te delen met andere mommy's to be.

Wachten tot zwangerschapsverlof
Een zwangerschap lijkt in het begin eeuwen te duren. Ik wilde niet te hard van stapel lopen en gelijk alles wassen want dan wist ik zeker dat mijn nesteldrang misschien nog wel een keer zou komen. Om alles nou dubbel te gaan wassen vond ik een beetje onnodig. Stiekem heb ik wel wat gewassen voor mijn verlof maar voor op mijn zwangerschapsverlof to do list stond toch echt de babykleding wassen.

Ik ben met 6 weken van te voren met zwangerschapsverlof gegaan. Uiteindelijk ben ik wel al langer thuis dan dat maar veel eerder wassen was niet echt noodzakelijk. Straks gaat de babykleding alsnog muf ruiken en dan blijf ik aan de gang. Dat wilde ik wel voorkomen. 6 weken van te voren leek me daarom vroeg zat. Als meneer zich dan eerder aankondigt ligt alles wel gewoon netjes voor hem klaar in de kast.

Hoe moet je babykleding wassen?
Een babyhuidje is best wel gevoelig en daarom moet je opletten bij het wassen van de babykleding. Op internet zijn veel tips te vinden en iedereen doet het weer anders. In dit artikel deel ik daarom ook graag wat ik gelezen heb en wat ik uiteindelijk zelf gedaan heb. Iedereen doet het op zijn eigen manier en dat is prima.

 • Voor het wassen van de babykleding heb ik geen speciaal wasmiddel in huis gehaald. Dit kan je wel doen uit voorzorg. Ik maak daarnaast ook geen gebruik van wasverzachter want daar zit te veel parfum in en daar kan je baby op reageren. Ik wist dit absoluut niet maar ik kreeg dit als tip van een vriendin.

 • Wassen op 60 graden wordt meestal aan geraden en sommige mensen gaan er ook nog voor om de kleding te strijken zodat overgebleven bacteriën ook dood gaan. Om eerlijk te zijn heb ik dit niet gedaan. Ik heb sommige dingen op 40 graden en andere dingen weer op 60 graden gewassen. Het lag er een beetje aan wat voor babykleding het was. Ergens heb ik wel de nesteldrang om sommige kledingstukken te gaan strijken maar iets houdt me tegen. Waarom zou ik dat nu wel doen en straks niet meer? Daarom ga ik het denk ik niet doen.

 • Sorteren op kleur of soort. Ik had een hele grote stapel babykleding liggen en wist niet waar ik moest beginnen. Uiteindelijk heb ik het maar een beetje gesorteerd. Alle witte rompertjes bij elkaar. Lichte was met mintgroen, neutrale tinten en zachte printjes. Donkere kleding bij elkaar. Gekleurde kleding zoals rood, blauw etc ook bij elkaar. Mocht je bang zijn dat de kleuren doorlopen is zo'n kleurpapiertje ook altijd een optie om mee te wassen.

 • Onze Samsung was-droogcombinatie is op dit moment echt een uitkomst. Alle babywasjes zijn binnen no time droog door de droger. Ik kan gelijk de droger instellen in combinatie met het wasprogramma. Toen Dylan en ik gingen samenwonen hadden we geen ruimte voor een droger maar ben toch wel blij dat we voor een combi zijn gegaan want die komt nu goed van pas. Al was hij laatst wel stuk maar gelukkig viel dat binnen de garantie en is hij net op tijd gemaakt voor dat ik wilde gaan beginnen met de babywasjes.

 • Zwitsal geurzakjes zijn mijn redding op het moment. Ik kreeg deze tip zodat de kleding lekker zou blijven ruiken eenmaal in de kast beland. Met een leuke aanbieding kon ik ze laatst online scoren dus we hebben een hele voorraad in huis.

 • Op maat sorteren in de commode of kledingkast. Wij hebben een commode zonder lades en daarom ga ik sommige kledingstukken opvouwen en in handige bakjes bewaren zodat het niet een grote puinhoop wordt. Uiteindelijk zullen zijn kleren wel naar de hangkast verhuizen als ze wat groter zijn.

Ik heb nog een grote hoop met was liggen wat ik moet opvouwen. Wassen is bij mij nooit het probleem alleen het opvouwen duurt altijd even. Gelukkig heb ik tijdens mijn zwangerschapsverlof alle tijd om dit te doen. Voor week 37 wil ik graag alles klaar hebben zodat ik me daar niet meer druk om hoef te maken. Zijn eerste pakje heb ik denk ik ook al gevonden. Die krijgt een speciaal plekje in de slaapkamer. Hopelijk heb je wat aan de tips voor het wassen van de babykleding.


Liefs, Kirsten

3 Comments:

 1. Handig! nog even geduld, dan mag ik ook aan de slag met wassen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jolanda van Duynen24 december 2018 om 18:52

  Hoi Kirsten, je kan ook een klein scheutje azijn door het laatste spoelwater doen, als wasverzachter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, dit wist ik ook allemaal niet. Week 37 alweer, wat schiet het op hé?

  BeantwoordenVerwijderen