zondag 23 december 2018

Doelen stellen en behalen, hoe doe je dat?Herken je dat? Talloze dingen op een dag moeten doen en aan het einde van die dag niets voor elkaar hebben gekregen. Was het niet reëel om zoveel in 24 uur te willen doen of keek je er eigenlijk zo ontzettend tegenop dat je totaal geblokkeerd werd? Vaak hangt het ene met het andere samen en de vraag is: hoe kun je in deze drukke maand toch doelen stellen en deze zoveel mogelijk behalen?

Wees reëel en betrek anderen daarin
Bedenken wat je precies nog wilt doen en wat je wilt bereiken en behalen is de eerste stap maar het is tegelijkertijd een valkuil. Natuurlijk willen we allemaal een leuke baan, een pico bello huishouden, een liefdevol en leuk gezin en er goed uitzien maar soms moet je ook accepteren dat je niet alles tegelijk kunt hebben. Begin dus klein, probeer niet meteen de lat te hoog te leggen en doe het in stappen.

Wil je dus een huishouden dat op orde is maar wil je niet een hele dag hieraan kwijt zijn? Probeer het werk dan in stukjes op te delen. Stofzuigen maandag, was doen op dinsdag enz. Verdeel het lekker over de week uit en nog belangrijker: je hoeft het niet altijd allemaal alleen te doen. Wat kan je partner, huisgenoot of kind eventueel voor je doen? Misschien zijn het kleine taakjes, maar als jij die niet hoeft te doen, scheelt dat altijd. Wees niet bang om hulp te vragen!

Waar ligt de prioriteit?
Ook herkenbaar? Je wilt cadeautjes kopen, de hond uitlaten en nog een halve dag werken maar school belt of je je zieke dochter of zoon kan komen ophalen omdat het niet zo langer gaat. Wat nu? Bedenk dat er sommige zaken nou eenmaal voor gaan en niet kunnen wachten. Pas je planning hierop aan en verschuif het werk (deels) zonder je je daarover druk te maken. Welke taak op je to do list kan niet wachten en wat kan best even wachten? Pas je planning hierop aan en wees strikt naar anderen toe. Durf te delen dat zaken niet in je planning passen en wees daar duidelijk over. Er zijn meer mensen die daar begrip voor hebben dan je denkt.

Ben je als scholier ontzettend druk met het toewerken naar de examenperiode en zat je net te oefenen voor een rekentoets maar vraagt de docent toch nog even een werkstuk tussendoor te maken? De prioriteit is dan duidelijk maar kijk hoe je dan het leren voor bijvoorbeeld de rekentoets wat beter kunt verdelen over de andere dagen. Misschien heb je nu niet uren achter elkaar tijd maar kun je elke dag een halfuurtje aan de toets besteden. Is overigens een stuk efficiënter voor je leercurve!

Schrijf je doelen op
Uiteraard niet een eindeloze lijst want dan zie je door de bomen het bos niet meer maar slechts een aantal doelen of misschien zelfs eentje. Je kunt dit per dag doen maar ook per week of zelfs per maand. Zo houd je voor jezelf een goed overzicht over de zaken die er gaande zijn in je leven en wat je graag wilt bereiken zonder dat je blokkeert. Wil ik in 2019 een nieuwe baan? Dan ga ik in januari eens kijken naar vacatures en in februari wat sollicitatiebrieven eruit sturen. Zo klein en algemeen kan het bijvoorbeeld zijn. Heb ik in mei mijn centraal examen? Dan ga ik elke week een vak uitkiezen om extra aandacht aan te besteden. Al is het maar een halfuurtje meer per dag!

Schrijf dit voor jezelf op. Eigenlijk is het bijna zoals het maken van een planning maar zet er ook bij wat je doel is. ‘Ik ben niet goed in biologie maar ik wil toch minstens een 7 halen voor mijn biologie examen vwo’. ‘Ik wil extra sparen voor een nieuwe badkamer dus per maand zet ik €100,- opzij zodat ik in oktober kan gaan rondkijken’. Het zijn slechts een paar voorbeelden maar ze geven wel aan hoe belangrijk het is om reëel in je doelstellingen te zijn, deze goed over de tijd te verdelen en dat je niet gelijk de lat torenhoog hoeft te leggen.

Hopelijk heb je wat gehad aan dit artikel en kan je met een frisse start beginnen aan een veelbelovend nieuw jaar.
Photo by rawpixel.com from Pexels – In samenwerking met Examenoverzicht.

0 Comments:

Een reactie posten