maandag 7 januari 2019

Nesteldrang, hoe uit zich dat tijdens mijn zwangerschap?

Nesteldrang. 'Daar heb ik nog geen last van hoor!' zei ik met ongeveer 32 weken. Ik maakte me nog nergens druk om en wist dat ik wel moest gaan opschieten met dingen regelen want voor je het weet is het zover. Het internet staat er vol mee, alle kwaaltjes die je kan krijgen tijdens de weken van een zwangerschap. Nesteldrang schijnt een van de zwangerschapskwaaltjes te zijn die je kan krijgen. Hoe uit nesteldrang zich tijdens mijn zwangerschap?

Voor mijn gevoel heb ik tijdens de eerste weken van onze zwangerschap wel last gehad van Nesteldrang. Niet specifiek om alles schoon te maken maar wel een sterk gevoel dat er van alles voor de babykamer geregeld moest worden. Je leest dat de komst van een baby financieel best een aanslag kan zijn en ik wilde goed voorbereid zijn. Uiteindelijk was ik misschien nog maar 12 weken zwanger maar had al best veel van mijn babyuitzet bij elkaar gesmokkeld.

Een tijdje daarna zakte dat sterke gevoel wel weer af. We hadden al best wat grote spullen en de babykamer begon ook wel wat vorm te krijgen. Echt de drang om op te ruimen had ik eigenlijk nog niet echt. Ik schreef alles op mijn zwangerschapsverlof to do list. Doordat ik al een tijdje thuis zit wilde ik natuurlijk niet te vroeg beginnen met alle klusjes. Straks zou die nesteldrang wel toeslaan en dan moet ik van alles voor mijn gevoel opnieuw wassen of schoonmaken. Nee dat wilde ik graag voorkomen.

Hallo nesteldrang!
Met 35 weken zwangerschap sloeg de nesteldrang toch wel in hoor. Opeens wilde ik de gekste dingen schoonmaken. Zo stond ik 's ochtends om 06:00 de besteklade schoon te maken, elk kruimeltje wat erin lag moest eruit. Normaal zou ik daar niet zo over vallen maar schijnbaar nu wel. Vervolgens moest de hele keuken eraan geloven. De spatels aan het wandrekje moesten allemaal in de vaatwasser en ik heb overal een doekje over gehaald.

Uiteindelijk heb ik die dag veel te veel gedaan en dat gaf mijn lichaam ook direct aan. Ik eindigde namelijk op mijn knieën voor de radiator met schoonmaakdoekjes. Ik maakte er een foto van een stuurde deze door naar mijn vriendinnetje met de vraag of dit onder nesteldrang viel. Ik kon er niet meer omheen, de nesteldrang had me toch te pakken.

Veiligheid in huis
Naast nesteldrang moest opeens in huis ook alles anders. Ik weet nog dat ik opeens sterk het gevoel kreeg dat er toch echt wel een brandmelder opgehangen moest worden. Eigenlijk niet geheel onbelangrijk in een huis maar die van ons hing er nog niet sinds we dit huis kochten.

Bij een koophuis komt veel kijken wat betreft aanpassingen in huis. Ik begin me opeens zorgen te maken over alles wat gevaarlijk en ongezond kan zijn, dingen zoals asbest sanering beginnen door mijn hoofd te spoken en betrap mezelf erop dat ik zelfs de prijzen van bitumen dakbedekking op ben gaan zoeken. Gelukkig is dat bij ons huis allemaal goed geregeld. Wel wil ik nog me graag oriënteren op het gebied van veiligheid voor de baby. Gevaar zit soms in een klein hoekje. Onderhoud aan het huis is belangrijk voor comfortabel leven, niet geheel onbelangrijk.

Daarnaast moesten draden in de kamer weggewerkt worden want stel dat er straks een kindje gaat kruipen dan moet het toch wel veilig zijn. Ons interieur heeft ook al de nodige veranderingen ondergaan, zo hebben we een nieuwe set met salontafeltjes omdat die andere een beetje gammel waren. Veiligheid boven alles, als papa al de tafeltjes om kan schoppen wil ik niet weten hoe het gaat als er een kindje aan gaat hangen.

Lijstjes afwerken
Ik merk dat er in huis toch al het een en ander verandert is. Dylan gooit het wel op de nesteldrang, helemaal als ik weer een ochtendje productief bezig ben geweest. We kunnen er gelukkig wel om lachen, het is nog niet zo extreem als dat ik had verwacht. Wel probeer ik mijn lijstje af te werken want ik wil stiekem toch wel alles gedaan hebben voor de baby komt. Best gek wat nesteldrang dan allemaal bij je los kan maken. Het huis is in ieder geval goed voorbereid voor de baby.

Mocht je ook last gehad hebben van nesteldrang, laat me weten in een reactie wat voor gekke dingen jij hebt gedaan.


Liefs, Kirsten

0 Comments:

Een reactie posten