zaterdag 30 november 2019

Dit kan je doen als je kind ziek of verkouden is

In de herfst- en wintermaanden is het bijna onmogelijk om een verkoudheid of het ziek worden te voorkomen met kinderen in huis. Kinderen zijn door verminderde weerstand vatbaarder voor ziektekiemen en die kunnen snel het hele gezin terroriseren. Ik heb een aantal tips opgezocht die ik zelf prettig vind als Milan zich niet lekker voelt om te voorkomen dat ik het volgende slachtoffer ben. Dit kan je doen als je kind ziek of verkouden is.

Wat is een verkoudheid?
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Het is daarom ook niet nodig om medicatie te gebruiken bij een verkoudheid omdat dit geen zin heeft. Wel zijn er een aantal handige dingen die je kunt doen om besmetting minder te maken maar echt voorkomen is bijna onmogelijk.

Heb je vaak achter elkaar te maken met een verkoudheid dan is het elke keer een ander virus die dit veroorzaakt.

Hygiëne
Om te voorkomen dat je ziek wordt of om in ieder geval besmetting te beperken is hygiëne erg belangrijk. Zo is het wassen van de handen erg belangrijk, bij snot of hoesten kan dit het virus overdragen via de handen of andere oppervlakken.

Bij hoesten en niezen kan je bijvoorbeeld in je elleboogholte hoesten/niezen of gebruik maken van een papierenwegwerpzakdoekje. Daarna je handen wassen is dan uiteraard aan te raden.

Ventileren
Ruimtes die slecht geventileerd zijn ruimtes zoals bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf. Waarbij een verkoudheidsvirus gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de lucht verspreidt kan worden. Het is daarom belangrijk om je huis of andere ruimtes goed te ventileren. 

In ons huis hebben we ramen met daarboven ventilatieroosters. Deze probeer ik geregeld tegen elkaar open te zetten zodat oude lucht eruit kan en frisse lucht naar binnen. De luchtvochtigheid in huis is ook belangrijk, droge lucht kan de luchtwegen irriteren. Via Ventilatieshop hebben wij inspiratie opgedaan voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in ons huis. 

Wassen
Als Milan verkouden is merk ik dat ik sneller ervoor kies om dingen te wassen op 60 graden. Zijn beddengoed, kleding en knuffels gooi ik sneller in de wasmachine om besmetting te voorkomen en om alles schoon te houden. 

Uitrusten of juist gewoon doorgaan met dagelijkse bezigheden
Het verschilt per kind hoe zij reageren op ziek zijn of een verkoudheid. Over het algemeen kan je met een verkoudheid nog wel veel doen, een neusspray kan ademhalen vergemakkelijken. Let er wel op dat niet elke neusspray geschikt is voor kinderen. Op thuisarts.nl staan fijne adviezen voor dit soort klachten. Een verkoudheid kan wel een aantal weken duren voordat dit over gaat.

Ik merk dat als Milan verkouden is het helaas niet lang duurt voordat ik zelf ook de eerste tekenen van een verkoudheid merk. Daarom probeer ik zoveel mogelijk te letten op hygiëne en het ventileren in huis.

Waar let jij op als er een verkoudheid in huis heerst?


Dit artikel betreft een samenwerking

0 Comments:

Een reactie posten