zondag 19 juli 2020

Voldoende rust nemen tijdens je kraamweek met een newborn

De kraamweek. Een intense tijd waarbij er als je voor de eerste keer moeder wordt er behoorlijk veel op je af komt. Ik herinner me nog elk moment van die eerste intense week. Wij mochten het voor een tweede keer meemaken en ik kan oprecht zeggen dat ik geleerd heb van onze eerste kraamweek. Er zijn een aantal dingen die ik daarom ook zeker anders heb gedaan dit keer. Voldoende rust nemen tijdens je kraamweek met een newborn is ontzettend belangrijk. Zo doe je dat!

Voorbereiding
Tijdens je zwangerschap ben je volop aan het voorbereiden op de komst van je kindje. Daar komt een hoop nesteldrang bij kijken. Je hebt wellicht je slaapkamer babyproof gemaakt en kan niet wachten tot het zover is. Je bed moet op klossen voor de kraamzorg. Je zal wellicht nog wat interieur veranderingen willen doen. Je slaapkamer zal namelijk de ruimte zijn waar je waarschijnlijk het meeste van de kraamtijd doorbrengt. Dat was in ieder geval wel de plek waar ik was tijdens die tijd.

Een rustgevende ruimte is daarom wel zo prettig. Als je overdag wat privacy wil kan je eventueel voor gordijnen inbetween kiezen. Dat zijn gordijnen waar je niet doorheen kan kijken maar waarbij je kindje en jijzelf straks wel voldoende daglicht krijgt. Dit voorkomt ook dat je kindje eventueel wat geel wordt tijdens de kraamweek.

Kraamzorg
Voor zover ik weet neemt tegenwoordig bijna iedereen die een voorspoedige bevalling heeft gehad kraamzorg. Dit is de verzorging van moeder en kind na de bevalling. Laat je vooral goed informeren over hoe dat zoal te werk gaat zodat je weet wat je kan verwachten als er zomaar iemand bij je op de stoep staat. Wij waren heel erg blij met onze kraamhulp dat wij zelfs ervoor gekozen hebben om met onze tweede kraamweek ´onze kraamhulp´ terug te vragen. Wat een topvrouw was dat zeg, het is bijna jammer dat je ervoor moet bevallen om haar in huis te hebben. Een derde keer zal er voor ons dan ook niet inzitten maar je kan zoveel van de kraamzorg leren dus maak er vooral gebruik van.

Neem echt je rust
Ik ben altijd bezig. Dat maakt het voor mij extra lastig om echt niks te doen. Ik vind het ook erg lastig om dingen uit handen te geven. Tijdens onze eerste kraamweek hebben we daarvan geleerd. Ik heb dit keer wel echt meer mijn rust genomen. Nou moest ik van onze kraamzorg en van mijn man ook verplicht zoveel mogelijk  boven blijven, het liefst nog op bed. Ik heb gemerkt dat dit wel beter is geweest voor mijn herstel na de bevalling.

Schakel zoveel mogelijk hulp in van je omgeving. Is er iemand voor je wilt koken? Dan kan je het wellicht combineren met een kraambezoekje. Zo kwamen onze ouders een aantal keer eten. Ik hoefde me dan niet druk te maken over het avondeten en zo zagen we ook nog even familie.

Stel kraambezoek uit
In dit Corona tijdperk is kraambezoek sowieso niet helemaal vanzelfsprekend maar je kan het beste kraambezoek zoveel mogelijk uitstellen. Dit tot dat jullie zoveel mogelijk aan de nieuwe gezinssamenstelling gewend zijn. Je rust pakken tussen de voedingen, darmkrampjes en andere verzorgingsmomenten door is namelijk extra belangrijk. Je kan je er nog wel in vergissen hoeveel energie het kost om ook nog kraambezoek te ontvangen.

Na de kraamweek
Ook na de kraamweek zal er veel veranderen. De hulp is opeens weg en dan moet je het alleen doen. Dat moment vond ik persoonlijk erg pittig. Doen we het wel goed? Allerlei vragen passeren de revue. Het dagelijks leven oppakken heeft gewoon tijd nodig en je moet zoveel mogelijk naar je eigen lichaam luisteren en kijken naar de behoefte van je baby. Dat is het belangrijkste!

Hoe heb jij je kraamweek ervaren met een newborn?


Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding via Pexels.com

0 Comments:

Een reactie posten