zondag 19 juli 2020

Tips om ijzertekort tijdens de zwangerschap te voorkomen

Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Na twee zwangerschappen kort achter elkaar (9 maanden op, 9 maanden af en weer 9 maanden op) weet ik daar inmiddels alles van. Tijdens mijn vorige zwangerschap had ik al last van een van de bekendste zwangerschapskwaaltjes namelijk bloedarmoede of wel ijzertekort. Ik zocht dan ook tijdens deze zwangerschap weer naar tips om ijzertekort tijdens de zwangerschap te voorkomen. Was het deze ronde anders dan de vorige zwangerschap?

In een eerder artikel beschreef ik mijn ijzertekort in onze vorige zwangerschap. Voor mij was het dan ook geen onbekend iets. Als vrouwen snel achter elkaar zwanger raken dan is de kans op ijzertekort groter dan bij een eerste zwangerschap. Het was daarom belangrijk om mijn ijzergehalte goed in de gaten te houden. Echter wist ik niet zelf op dat moment niet en vlogen de weken voorbij.

Onze tweede zwangerschap heb ik als behoorlijk pittig ervaren. Met een dreumes in huis en een groeiende buik vliegen de weken voorbij maar er is ook niet veel tijd om te rusten waardoor ik mij weken lang beroerd heb gevoeld. Op een gegeven moment zat ik niet lekker in mijn vel, was erg vermoeid, emotioneel en zag het allemaal niet meer zitten. Met 30 weken prikken ze normaal gesproken het ijzergehalte tijdens een controle bij de verloskundige. Echter liep het bij mij iets anders en schoot dat erbij in. Met 36 weken werd mijn ijzergehalte toch gecontroleerd en bleek te laat te zijn. Ik had bloedarmoede, een te laag ijzergehalte. Wat nu?

Met deze tips haalde ik mijn ijzergehalte weer wat omhoog.

  • IJzertabletten - Ik kreeg ijzertabletten voorgeschreven van de verloskundige. Deze ijzertabletten hebben echter wel nare bijwerkingen zoals verstopping. Daarom nam ik maar 1 tablet per dag in plaats van de gebruikelijke 3 tabletten. Daardoor ging het ijzer wellicht wel iets minder snel omhoog maar voor dat moment was het voldoende. 
  • Voeding - Om te voorkomen dat ik verstopping zou krijgen maar toch mijn ijzergehalte omhoog te krijgen kreeg ik als tip mee om op mijn voeding te letten. Ik heb op Google opgezocht welke producten veel ijzer bevatten. Zo maakte ik groene smoothies van spinazie, veldsla, sinaasappels, peterselie en lijnzaad. Daarnaast zocht ik ook verantwoordde tussendoortjes en kwam uit op pistache noten
  • Roosvicee Ferro - Tijdens onze vorige zwangerschap en in de kraamweek heb ik erg veel Roosvicee Ferro gedronken. Dat is de blauwe Roosvicee en bevat veel ijzer. Je kan ook kiezen voor ijzerdrankjes maar die vond ik minder lekker en wat lastig innemen gedurende de dag. Je moet namelijk met ijzer inname letten op het moment van innamen voor of na de maaltijd.
Na de zwangerschap
Inmiddels al bevallen let ik nog steeds op mijn ijzergehalte na de zwangerschap. Ik eet nu wat meer rood vlees want daar zit over het algemeen ook veel ijzer in maar dat mag je natuurlijk niet eten tijdens de zwangerschap. Ik hoop dat mijn ijzergehalte steeds weer een beetje beter gaat zodat ik geen ijzertekort meer heb. Wellicht dat je wat hebt aan deze tips!Heb jij last gehad van ijzertekort tijdens een zwangerschap?


Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding via Pexels.com

0 Comments:

Een reactie posten