donderdag 16 juli 2020

Wat zat er in onze vluchtkoffer voor de bevalling?

Als je al een keer bevallen bent dan weet je al wat je te wachten staat. Voor onze tweede bevalling wist ik al wat ik wel en niet nodig had, extra makkelijk bij het inpakken van de vluchtkoffer. Omdat je nooit weet wat voor dingen er kunnen gebeuren tijdens een bevalling is het wel noodzakelijk om een vluchtkoffer klaar te hebben staan. Wat neem ik mee in onze vluchtkoffer voor de bevalling? Ik pakte er twee in een voor papa en mama en een voor de baby. Het leek me wel interessant om te delen wat ik allemaal heb ingepakt in onze vluchtkoffer.

Het voorbereiden van de vluchtkoffer is belangrijk voor de bevalling. Of je nou thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, een vluchtkoffer is altijd handig om klaar te hebben staan. Vanaf week 37 is het aan te raden deze koffer ingepakt te hebben maar wat moet er allemaal in de vluchtkoffer? Dit is onze eerste bevalling en ik heb geen ervaring met ziekenhuis bezoekjes of überhaupt echte opnames in het ziekenhuis.

Tijdens ons kraamzorg intakegesprek aan huis kregen we gelukkig een folder waar een checklist in stond voor de vluchtkoffer. Super handig want dit kon me wel een beetje op weg helpen. Verder heb ik veel op internet gelezen en YouTube filmpjes bekeken van andere dames die ons al voor gingen. Uiteindelijk heb ik zelf een checklist gemaakt met alles wat ik graag wil meenemen.

Dit neem ik allemaal mee in onze vluchtkoffer voor de bevalling

 • Een tas of koffer. Ik begon met een weekendtas want meestal hoef je niet heel lang in een ziekenhuis te blijven maar ik kwam er al snel achter dat een gemiddeld formaat koffer gemakkelijker is. Wieltjes is sowieso altijd handig om te hebben dan dat je met een tas moet slepen.

 • De beruchte 'oma onderbroeken' voor na de bevalling. Je leest het overal maar een paar onderbroeken in een aantal maten groter zijn aan te raden voor het kraamverband. Voorheen had ik speciale slips in huis gehaald maar dit keer wist ik wel beter. Ik heb een aantal van de oude boxershorts van mijn man bewaard, ideaal en groot genoeg voor het kraamverband. Je buik is namelijk nooit gelijk weg en dit model zit lekker losjes.

 • Een oversized pyjama of nachthemd met knoopjes. Het ligt er een beetje aan hoe lang je eventueel moet blijven in het ziekenhuis. Een pyjama is dan altijd handig voor na de bevalling. Hij ging bij ons daarom ook weer mee in de vluchtkoffer.

 • Kleding voor na de bevalling. Er zijn verschillende kledingstukken die ik heb ingepakt. Zo pakte ik een huispak, zwangerschapsbroek, shirt met lange mouwen, een shirtje wat ideaal is voor borstvoeding en vest in.

 • Voedingsbeha's en hemdjes voor als je borstvoeding wilt gaan geven. Ik heb hier lange tijd over getwijfeld maar ik ga toch proberen borstvoeding te geven. Daarvoor heb ik een voedingsbeha en een aantal voedingshemdjes ingepakt want dat lijkt me wel erg makkelijk. Stiekem draag ik deze hemdjes nu al want het zit veel comfortabeler dan gewoon normale beha's. Ook heb ik een aantal zoogcompressen ingepakt voor het geval dat mijn boobies al gaan lekken.

 • Dikke sokken. Ik heb gelezen dat je voeten nou niet de plek zijn waar je lichaam warmte naar toe stuurt als je aan het bevallen bent. Daarom is een paar dikke sokken aan te raden om mee te nemen.

 • Slippers en badjas. Dit heb ik voor de zekerheid maar ingepakt. Ik heb geen idee of je het gaat gebruiken maar wellicht wil je ook in bad bevallen dan is een bikini erbij ook aan te raden.

 • Kleding voor je partner. Het kan zijn dat je een nachtje in het ziekenhuis moet blijven of dat je verschoning nodig hebt dan is het altijd handig dit gewoon alvast in de koffer te hebben. Voor de zekerheid wil ik wat kleding voor Dylan inpakken.

 • Toiletartikelen. Dit vond ik erg lastig omdat je natuurlijk nog van alles gebruikt. Het daarom aan te raden eventueel van die mini verpakkingen in te pakken. Dan grijp je voor de aankomende weken nog niet mis.

 • Oplader voor je telefoon, camera en eventueel een verlengsnoer.  Je telefoon is onmisbaar tijdens de bevalling. Mijn telefoonhoesje was aan vervanging toe daarom bestelde ik er snel nog een. Tegenwoordig heb je voor allerlei merken wel wat moois te vinden. Online zocht ik naar: hoesje Huawei P30 Pro of Samsung S10. Dan krijg je gelijk ontzettend veel resultaten.
  Andere mobiele accessoires vond ik ook wel handig om in te pakken/ Vooral het verlengsnoer vond ik best slim. Ik las dit ergens, als je in een ziekenhuisbed ligt heb je niet altijd een stopcontact bij de hand dus dan kan een verlengsnoer best een uitkomst zijn. Of je hebt een lange oplader maar die van mij is dat sowieso niet.

 • Portemonnee, ziekenhuis pasje, verzekeringspasje. Dit zijn allemaal bij ons last minute gepakt moeten worden omdat je dit natuurlijk nog dagelijks gebruikt. Al heb ik wel mijn ziekenhuis pasje al in de koffer gedaan.

 • Losgeld voor parkeren of een rolstoel. Ik begreep van een vriendinnetje dat een rolstoel soms een twee euro munt nodig heeft. Het is altijd handig om daar op voorbereid te zijn.

 • Oordopjes om muziek te luisteren, tijdschriften of een e-reader/boek om te lezen. Iets waar je je eventueel mee kunt vermaken. Ik kan me niet voorstellen dat je dat wil als je weeën hebt maar je kan beter goed voorbereid zijn.

 • Voedsel. Ik moet natuurlijk glutenvrij eten en daarom moet ik altijd goed voorbereid zijn wat betreft het eten wat ik meeneem. Ik heb een pak crackers, zoutjes, druivensuiker en koekjes ingepakt voor het geval dat ik het nodig ga hebben. Een flesje water met rietjes kan ook handig zijn dan hoef je niet rechtop te zitten als je wat wilt drinken.

Vluchttas voor de baby
Voor de baby heb ik een aparte vluchttas ingepakt. Hiervoor heb ik de luiertas gebruikt die ik na de geboorte ook wil gaan gebruiken. Hier zitten handige vakjes in dus dat kwam wel goed van pas.

 • Twee setjes met rompertje, sokjes en mutsjes.

 • Het eerste pakje van de baby heb ik in de vluchttas gedaan. Mochten we thuis bevallen dan kunnen we het pakje gewoon daaruit halen. Mochten we toch naar het ziekenhuis moeten dan zit het daar alvast in.

 • New born luiers en billendoekjes.

 • Hydrofiele luier.

 • Jasje voor naar buiten.

 • Toiletartikelen zoals Sudocrem en tepelzalf.

 • Autostoeltje om de baby mee naar huis te nemen.


Wat zat er allemaal in jouw vluchtkoffer voor tijdens de bevalling?

Dit artikel betreft een samenwerking.

1 Comments:

 1. Weer een fijn artikel kirsten! Die oma onderbroeken kunnen inderdaad niet ontbreken. Wat kun je op zn moment blij zijn met groot, lelijk ondergoed haha!

  BeantwoordenVerwijderen