donderdag 27 augustus 2020

De avondspits met een gezin van 4 (newborn en peuter)


De overgang van één naar twee kinderen, hoe gaat dat eigenlijk? Ik heb het tijdens mijn zwangerschap meerdere keren opgezocht op internet maar ik kon me er niet echt een voorstelling van maken. De avondspits met een gezin, hoe krijg je alles draaiende? Dit is waar ik de eerste weken met een newborn in het gezin tegen aan liep. Soms is het namelijk niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Tijdens de corona crisis is er hier in huis veel veranderd. Ik was natuurlijk hoogzwanger en veel thuis met een jongetje van 1,5 jaar. Best pittig natuurlijk maar nog wel te doen (op een paar dagen afzien na). Ik dacht veel na over hoe ons huishouden eruit zou komen te zien als je daar nog een baby aan toevoegt. Het is alleen zo lastig voorstellen tot dat je er echt zelf in zit. Voorheen draaide dit gezin voornamelijk op de nachtdiensten van papa. We hadden redelijk een ritme gevonden maar sinds corona zijn er alleen nog maar dagdiensten. Niet heel verkeerd maar een totaal ander ritme. 

Avondspits
De avondspits begint behoorlijk vroeg, rond een uur of 3 eigenlijk al. Het ligt een beetje aan het voedingsschema van onze dochter maar eigenlijk valt alles tegelijk. Slaapjes, een ritje naar de gastouder, de hond uitlaten en het eten voorbereiden zonder gillend gek te worden. Voeg daar nog eens een huilende baby en gillende peuter aan toe en je hebt mama over d'r toeren. 

Hoe ga ik dit in hemelsnaam allemaal doen?
Een nieuw ritme vinden kost tijd en ik merk wel dat ik nog heel erg zoekende ben naar alles wat wel en niet voor ons gezin werkt. Moet ik eten voorbereiden of juist gewoon maar op de dag zelf veel maken? Kan ik de hond relaxt uitlaten met twee kindjes of moet die maar wachten tot papa eindelijk thuis is? Allemaal vragen die door me heen gaan. 

Het avondeten voorbereiden
Met een peuter die een sterke eigen mening heeft is het avondeten tegenwoordig een behoorlijke uitdaging. Milan weet precies wat hij wel of niet lekker vindt. Nieuwe dingen proeven doet hij thuis maar weinig en het is dan ook best lastig om hem telkens weer gezonde maaltijden aan te bieden. Hij is een fan van aardappels en vlees gaat er ook nog wel in maar groente totaal niet.

Het avondeten moet voor een bepaalde tijd klaar zijn want eigenlijk moet Milan wel rond 5 uur eten. Het perfecte plaatje is voor mij dat we met ons gezin samen kunnen eten. Echter met een man als chauffeur heb ik de afgelopen weken gemerkt dat het perfecte plaatje niet altijd opgaat met die afwijkende tijden van hem. Soms komt het dan wel voor dat het eten warm gehouden moet worden. Ik overweeg dan ook om eventueel iets van chafing dish aan te schaffen zodat het eten warm blijft. 

Ritme baby
Inmiddels hebben wij een flessenschema wat aardig lukt wat betreft de tijden. Chelsea is 7 weken oud en we proberen het schema van 06.00 - 09.30 - 13.00 - 16.30 - 20.00 en 22.30/23.30 aan te houden. Het verschilt echter heel erg per dag nog of ze eerder komt of dat ik haar moet wakker maken. Met een rennende peuter naast de voedingstijden ervaar ik dit ook nog echt als pittig. Gelukkig brengt de TV wel een rustmomentje als ik even de fles moet geven.

Slaapjes
Milan is 1,5 en zit op de overgang van 2 naar 1 slaapje. De ene dag slaapt hij nog twee keer en de andere dag dan moet ik hem 's ochtends wakker houden zodat hij 's middags kan slapen. Het is echter met 1 slaapje geen garantie dat hij dan ook lang slaapt. Daar moet ik dus nog wel voor waken want anders maakt dat de avondspits alleen nog maar pittiger. Chelsea gaat overigens na elke voeding gewoon weer naar boven want beneden met alle prikkels is het veel te druk voor haar. Ik merk dat zij erg haar rust nodig heeft dus die proberen we haar ook zoveel mogelijk te bieden.

Ik ben heel benieuwd hoe andere moeders de avondspits met een druk gezin ervaren. Het is nou niet bepaald allemaal relaxt en ik hoop dat wij snel als gezin van vier ons ritme gaan vinden. Tot nu toe blijft deze mama door strijden tot de tropen jaren voorbij zijn.

Hoe ziet de avondspits er bij jou thuis uit?


Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding via Pexels.com

0 Comments:

Een reactie posten