zaterdag 26 september 2020

Doorslapen, twee kinderen onder twee jaar.


Dat de avondspits druk kan zijn dat lees je overal als je zoekt naar 'doorslapen' of ritme 'twee kinderen onder twee jaar'. Echter vind ik het altijd heel lastig om zelf een inschatting te maken hoe druk, druk is. Nou ik kan je vertellen, het is druk! Inmiddels zijn wij bijna drie maanden een gezin van vier met twee kinderen onder de twee jaar en beginnen we eindelijk een soort ritme te vinden. 

Doorslapen
Voor veel mensen is het zo dat de eerste jaren met kinderen ook wel tropenjaren genoemd worden. Dat kan ik inmiddels wel beamen. Ons eerste kindje was super makkelijk en hoe cliché. Ons tweede kindje is compleet het tegenovergestelde. Doorslapen zat er dan ook de eerste weken met een newborn helemaal niet in. Ik moet zeggen dat we de smaak van het doorslapen inmiddels wel te pakken hebben voor zolang het mag duren.

Onze zoon van 20 maanden slaapt geregeld door en daar heb ik 's nachts meestal geen omkijken naar. Onze dochter van 2,5 maand slaapt de afgelopen week van 22.00 tot 06.00, daar mogen we echt bij in onze handen knijpen zo fijn. Toch is het overdag wel even aanpoten met twee kinderen onder de twee jaar.

Slaapkamer
Eerder vertelde ik al dat wij een eigen slaapkamer voor onze dochter hebben gemaakt. Voorheen sliepen we namelijk samen met behulp van een co-sleeper maar al snel bleek dat wij er allemaal meer aan zouden hebben als iedereen apart slaapt. Onze slaapkamer heeft laatst een hele make-over en verbouwing ondergaan. Dit om meer ruimte in huis te creëren want we kwam een slaapkamer te kort. 

Om voldoende nachtrust te krijgen is het belangrijk dat je aandacht besteed aan het samenstellen van je  bed. Mocht je bed nog goed zijn maar je matras bijvoorbeeld op. Overweeg dan eens om te kijken naar nieuwe matrassen 180 x 200 of een andere passende maat. Een nieuw matras hebben wij ook aangeschaft toen onze boxspring nog goed was. Wat een verademing was dat toen onze matrassen weer fijn lagen. Dan slaap je een stuk beter. 

Hoe zorg je ervoor dat je zelf als ouders voldoende rust krijgt?
Ik ben daar absoluut geen expert in. Bij mij zit het rustnemen er namelijk niet vanzelfsprekend in. Ik ga maar door en ga maar door want er moet nog zoveel gedaan worden. Bij ons eerste kindje kon ik dat nog redelijk volhouden maar met twee kindjes is dat wel anders. Beide kindjes lopen namelijk niet gelijk qua ritme dus als de een slaapt dan moet de ander wel weer een fles etc.

Rustnemen is dan ook wel echt een must. Mijn man moet mij geregeld naar bed schoppen anders dan ga ik gewoon niet. Ik slaap dan wel eens overdag om het zo maar tot de late uurtjes vol te houden. Soms moet ik ook echt even een momentje voor mezelf nemen en op de bank gaan zitten. Ik merk dat ik daar echt veel moeite mee heb. 

Niet te veel doen op een dag
Met lijstjes maken kan je ervoor zorgen dat je niet te veel doet in huis. Ik heb inmiddels twee lijstjes met prioriteit/minder prioriteit. Zo kan ik precies zien wat ik op dat moment belangrijk vind en kan ik afstrepen als er iets in huis gedaan is naast de zorg voor de kindjes. Door de verbouwing aan de slaapkamers zijn er namelijk veel klusjes bijgekomen om alles af te maken. Ik moet mezelf dan ook remmen om niet de hele dag maar door te gaan. Ik moet dan ook gewoon mijn rust pakken.

Hopelijk is onze situatie herkenbaar voor jonge gezinnen. Ik leer elke dag weer van het leven als gezin van vier met twee kinderen onder twee jaar.

Hoe neem jij je rust als het ritme wat druk is in huis?Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding via Pexels.com


0 Comments:

Een reactie posten