woensdag 3 februari 2021

Duurzaam leven; dit kan je doen.

duurzaam leven

Duurzaam leven. Het gespreksonderwerp van de dag. Hoe kunnen we allemaal zo veel mogelijk rekeninghouden met het klimaat? Er is zoveel gaande in de wereld dat alle kleine beetjes al iets helpen. Voorheen was ik er nog niet zo bewust mee bezig, duurzaam leven. Maar sinds wij kinderen hebben denk ik er steeds meer over na. Dit kan je veranderen om een duurzaam leven te realiseren. Van kleine tot grote stappen, alle beetjes helpen. Dit kan je doen.

Aanpassingen aan je huis
Als huiseigenaar is het belangrijk dat je met de tijd mee gaat. Bij duurzaam leven hoort ook een aantal aanpassingen binnen het huishouden. Denk hierbij aan dubbel glas om de verwarmingskosten te verlagen. Je kan een elektrische boiler kopen om van gas af te komen of plaats zonnepanelen op het dak en wek je eigen stroom op. Dit zijn geen goedkope uitgaven maar op de lange termijn kan je deze kosten wel terugverdienen.

Bewust zijn van je energieverbruik
Sinds wij een slimme meter hebben in huis ben ik me steeds meer bewust van ons energieverbruik. Ik kan sinds één jaar ons verbruik vergelijken met het afgelopen jaar. Dat is ontzettend leuk en daarnaast geeft het ook veel inzichten. Zo is ons verbruik aanzienlijk verandert sinds wij twee kleine kinderen hebben. Dit helpt me eraan herinneren dat ik soms hier en daar wel iets bewuster met ons gas en licht kan omgaan. Soms staan de lampen nog aan of de verwarming iets hoger dan nodig. Dit zijn allemaal kleine dingen om op te letten. 

Plastic verbruik
Met duurzaam leven wordt ook wel bedoeld dat je bewust omgaat met de producten die je gebruikt. Plastic komt voor in veel dagelijkse producten die wij gebruiken en daar komt veel te veel afval van. Ik gebruik regelmatig een Dopper fles om mijn drinken in te doen om ervoor te zorgen dat ik niet te veel plastic PET flessen gebruik. Ook zorg ik ervoor dat ik altijd kleine stoffen tasjes bij me heb als ik naar de winkel ga. Zo hoef ik niet onnodig plastictasjes te kopen.

Voedselverspilling
In veel huishoudens gebruiken we dagelijks meer eten dan dat we eigenlijk consumeren. Hierdoor gooien we veel eten weg. Ik probeer regelmatig grotere maaltijden te koken zodat we er meerdere dagen van kunnen eten. Hierdoor gooien we niks weg en hoef ik ook minder vaak in de keuken te staan. Dit scheelt ook weer in de gaskosten want het fornuis en de oven hoeven dat ook minder vaak aan. 

Kinderen leren over duurzaam leven
Als de kinderen straks wat groter zijn dan wil ik ze absoluut meer leren over duurzaam leven. Dit kan je tegenwoordig leuk als spel terug laten komen. Er zijn ontzettend veel kinderboeken die wat meer vertellen over duurzaamheid en het klimaat. Ik hoop ook dat ze echt wel bewust worden van de dingen die ze doen en wat voor gevolgen dit heeft zonder hier extreem streng mee om te gaan. Het begint natuurlijk bij het goede voorbeeld geven!

 Ben jij je bewust van het klimaat en duurzaam leven?


Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

0 Comments:

Een reactie posten