vrijdag 26 maart 2021

Hoe kan je sparen als gezin met kleine kinderen?

 

De vaste lasten zijn maandelijks torenhoog. Als gezin met kleine kinderen ben ik me er inmiddels van bewust dat je goed op de maandelijkse uitgaven moet letten. Daarom vraag ik mezelf elke week weer af; hebben we het echt nodig? Welke grote uitgaven komen er deze maand nog? Hoe kan je sparen als gezin met kleine kinderen? Het is voor iedereen anders hoe je het maandelijkse sparen aanpakt. Ik heb in dit artikel omschreven hoe wij sparen en wat je nog meer kan doen met geld. 

Spaardoelen
Sparen kan behoorlijk lastig zijn, helemaal als je niet een bepaald spaardoel voor jezelf hebt. Het werkt echt als je voor ogen hebt wat je allemaal wilt bereiken. Willen jullie als gezin een mooie vakantie gaan boeken of zijn er juist dingen die je wilt gaan verbouwen aan het huis voor je gezin? Dit kunnen mooie spaardoelen zijn om naar toe te werken. 

Wekelijks- maandelijks- of jaarlijks sparen
Bepaal hoe je wilt gaan sparen. Voor ons doen wij dat maandelijks, zodra wij allebei ons loon binnen krijgen. Ik kijk dan naar wat er allemaal naar de vaste lasten overgemaakt moet worden. De rest wat dan overblijft daar gaan wij van sparen. 

Soms komt er nog iets extra's binnen en dan bepaal ik op dat moment of er nog iets gekocht moet worden of dat wij voor een groter doel gaan sparen.

Spaarpotjes
Tegenwoordig is alles digitaal. Zo ook onze spaarpotjes. Deze heb ik gemaakt via ons pakket bij de bank. Het internetbankieren heeft namelijk de optie om verschillende spaarpotjes binnen een spaarrekening te openen. Het lijkt dan alsof je minder geld hebt maar je weet wel precies welk potje voor welk doel bestemd is. Ik vind dit super handig. 

Wij hebben bijvoorbeeld een potje voor het huis, de kinderopvang, beide kinderen, de kindertoeslag, de auto etc. Met deze spaarpotjes heb ik altijd een overzicht van het geld wat bedoeld is voor een bepaald spaardoel. 

Op andere manieren sparen of investeren
Mocht je willen beleggen of je geld op andere manieren investeren om het later naar jezelf toe te laten komen dan is Bitvavo misschien ook wel een optie. Zij zijn gespecialiseerd in crypto exchange dienstverlening. Digitaal zijn er veel manieren om te sparen maar je kan ook nog steeds ten alle tijden goud kopen. Ondanks dat goud kopen helemaal niet meer zo populair lijkt te zijn hebben veel mensen het toch mis. Goud behoudt altijd zijn waarde en veel banken werken er nog steeds mee. Het kan dan ook een goede investering zijn om op een andere manier voor je gezin te sparen.

Overzicht maken
Met al die spaarpotjes is het wel fijn om ook te weten wat je precies allemaal hebt. Maak daarom eens een overzicht of houd een kasboekje bij. Wij houden onze inkomsten en uitgaven bij in een Excelbestand. Met bepaalde berekeningen kan dit programma gemakkelijk het overzicht aanvullen en zien wij precies hoeveel wij aan het eind van de maand overhouden. Daardoor weet ik ook precies hoeveel wij kunnen sparen. Ideaal! 

 Hoe probeer jij wekelijks- maandelijks of jaarlijks te sparen?
Heb jij nog aanvullende tips?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

0 Comments:

Een reactie posten