donderdag 1 april 2021

Dakkapel zolder | Tips zolder verbouwen met dakkapel

 

Een zolder verbouwen met dakkapel kan veel voordelen bieden voor een huis. Afgelopen jaar stond voor ons in het teken van het plaatsen van een dakkapel bij ons op zolder. Wat er allemaal bij zo´n verbouwing komt kijken verbaasde me ontzettend. De aankoop, planning, vergunning, plaatsing en afwerking van zo´n zolder verbouwing met dakkapel duurt best lang. Hierbij onze tips! Dit is handig om rekening mee te houden bij een zolder verbouwen met dakkapel.

Zolder verbouwen met dakkapel
Toen wij zwanger bleken te zijn van ons tweede kindje was daarbij ook ons huis eigenlijk te klein. Wij kwamen een kamer tekort. Een zolder verbouwen met dakkapel stond daarom al snel op de planning. Dat zou betekenen dat er een extra kamer bij zou komen en ook gelijk meer leefruimte. Na het bezoeken van een showroom besloten wij de grote verbouwing aan te gaan. Hoe verloopt zo´n proces eigenlijk? De aanschaf van een dakkapel. 

Dakkapel zolder
Nadat je wellicht een showroom hebt bezocht, ga je een wensenlijstje maken. Waar moet de dakkapel op zolder allemaal aan voldoen? De grootte, welk materiaal, welke kleur, hoeveel ramen en wat voor accessoires en extra's zou je willen? Samen met een verkoper ga je dan je droom dakkapel samenstellen. Zo gingen wij voor kunststof, 3 ramen en waren een airco en rolluik een vereiste. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk om toe te voegen aan het ontwerp en je kan het helemaal naar wens laten maken.

Vergunning zolder verbouwen met dakkapel
Het ligt er helemaal aan waar je woont en wat de regels zijn betreft het verbouwen van je huis in jouw gemeente. Voor sommige dakkapellen heb je een vergunning nodig. Aangezien wij voor de voorkant van ons huis gingen moesten wij daarvoor ook een vergunning aanvragen bij de gemeente. Gelukkig heeft een bedrijf voor ons de vergunning geregeld, dit scheelde een hoop gedoe voor ons. Zodra de vergunning rond is kan de zolder verbouwing met dakkapel beginnen. 

Planning en de plaatsing dakkapel op zolder
Normaal gesproken duurt het plannen en de plaatsing van een dakkapel op zolder niet heel lang. Gemiddeld ongeveer een week of 12. Helaas bij ons (door de coronacrisis) was dit iets langer. Daardoor hadden wij wel iets langer de tijd om de verbouwing te plannen. Voor de voorbereiding kochten wij al de nodige spullen om te gaan verbouwen. Een nieuwe vloer werd al uitgekozen en de zolder werd voorbereid voor het plaatsen van de dakkapel. Denk hierbij aan het leegruimen van de ruimte en het wegslopen van de wanden. Op die manier kon op de dag van de plaatsing de monteur gelijk aan de slag. De plaatsing van de dakkapel zelf stelt helemaal niet veel voor, binnen 4 uurtjes zat alles erop. Dat ging echt heel snel. Er werd een gat in het dak gemaakt, het puin werd afgevoerd en de dakkapel werd met een grote kraan op het huis gezet. Dit is echt een bijzonder proces om te bekijken van een afstandje. 

Indeling zolder met dakkapel
Na de plaatsing van de dakkapel kon het gepuzzel beginnen. Op dat moment hadden wij natuurlijk een goed beeld van de extra ruimte die de nieuwe dakkapel onze zolder gaf. De indeling werd als volgt; de zolder met dakkapel zou dienen als onze slaapkamer en kantoorruimte. Dit als een soort combinatie ruimte waarbij een bureau, bed en kledingkast staan. De verbouwing van een zolder kan veel meer tijd innemen als je ook nog aparte ruimtes wilt creëren met nieuwe muren. Dit was bij ons niet nodig maar houd daar wel rekening mee in de verdere verbouwing. 

Dakkapel zolder kosten
De gemiddelde kosten voor een dakkapel op zolder bedragen ongeveer tussen de €3.000 en €5.000. De kosten variëren door de grote van de dakkapel, de materiaalkeuze en alle accessoires die er eventueel aan toegevoegd worden. Bedenk hierbij wel dat er eventueel nog extra kosten bijkomen voor het afvoeren van puin en het aanvragen van een vergunning bij de gemeente.

Voor de overige verbouwing van de zolder hebben wij ook nog meer kosten gemaakt. De afwerking zoals een nieuwe vloer, het aftimmeren van de wanden, schilderkosten en nieuwe meubels behoren ook tot het budget. Er komen namelijk behoorlijk wat kleine kosten bij kijken en daardoor lopen de kosten ongemerkt hoog op. Vergis je daar dan ook niet in. Ons budget voor deze verbouwkosten waren gemiddeld ongeveer €2.000 tot €4.000. 

Geld lenen voor zolder verbouwen met dakkapel
Een verbouwing met een dakkapel kost zoals je hierboven kon lezen veel geld. Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat je dit geld zomaar hebt liggen. Wij in ieder geval niet. Ik zat dan ook behoorlijk met mijn handen in het haar toen duidelijk werd dat wij deze verbouwing wel nodig hadden om een extra kamer te creëren in huis. Als je geld gaat lenen voor een verbouwing is het wel aan te raden dat je gaat vergelijken. Het kan namelijk behoorlijk veel geld schelen als je een goed afgewogen keuze kunt maken en een persoonlijke lening aanvragen.

 Zou een zolder verbouwing met dakkapel iets voor jouw huis zijn?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

0 Comments:

Een reactie posten