In barbecue Coeliakie glutenvrij veilig

Glutenvrij barbecueën, met deze tips weet je precies hoe het veilig kan.

 

glutenvrij barbecueën
Nog even en het barbecueseizoen kan weer van start gaan. Dit kan een ontzettend fijne tijd zijn, maar niet voor iedereen. Iemand met een voedselintolerantie ziet wellicht meer beren op de weg dan dat het echt leuk is. Daarom dit artikel! Glutenvrij barbecueën, met deze tips weet je precies hoe het veilig (en lekker!) kan.

Wat is een gluten intolerantie?
Een gluten intolerantie ook wel Coeliakie (seu-lie-ja-kie) genoemd is een glutenovergevoeligheid. Gluten is een eiwit dat in verschillende graansoorten zit: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. De belangrijkste graanproducten zijn brood en pasta. Bij deze diagnose hoort een glutenvrij dieet. Dat betekent dat je levenslang geen gluten meer mag eten om klachten zoals buikpijn en diarree te voorkomen. Een glutenfout kan de pret behoorlijk bederven. 

Wat gebeurt er tijdens het barbecueën?
Wat zo leuk klinkt kan voor iemand met een gluten intolerantie voor veel stress zorgen. Het is namelijk totaal niet vanzelfsprekend dat er onbezorgd meegegeten kan worden. Bij het barbecueën gaat het vlees op een heet rooster en wordt het klaargemaakt met kolen en vuur. Soms kan het ook op een elektrische barbecue. Het rooster is meestal alleen al de boosdoener voor iemand met Coeliakie. Er kan namelijk kruisbesmetting ontstaan waar ook klachten uit kunnen voortkomen.

Must have voor het nieuwe barbecueseizoen
Een echte must have voor het barbecueën is The Bastard. Dit is een Nederlands merk dat buiten koken naar een next level tilt. Als er iets op mijn verlanglijstje staat dan is het zo'n soort ei-barbecue zoals je het kan noemen. De vorm van een ei, perfect voor de juiste warmtecirculatie en het model ziet er ook stijlvol uit. 

Een Bastard barbecue is naast dat je ermee kunt barbecueën ook erg multifunctioneel. Je kunt er namelijk ook mee bakken/grillen, stoven, searen, warm roken, koud roken, low 'n slow sessies en steenoven pizza's bakken. 

Veilig barbecueën
Als je gaat barbecueën met iemand die een voedselintolerantie heeft zoals Coeliakie dan is het fijn om daar rekening mee te houden. Het liefst ben ik bijvoorbeeld erg betrokken bij het koken om zo te blijven monitoren of het wel goed gaat wat betreft glutenvrij bereiden. Er komt namelijk wel wat kennis en begrip bij kijken als je glutenvrij gaat barbecueën.

Om het zo veilig mogelijk te houden is het advies om iedereen glutenvrij te laten eten. Zo kan er ook geen kruisbesmetting ontstaan. Mocht dit niet mogelijk zijn gebruik dan een aparte barbecue om glutenvrij eten te bereiden. Een aluminium bakje kan eventueel goed dienen als onderlegger om glutenvrij te barbecueën. Op die manier raakt het eten de eventuele 'vuile' gril niet aan. 

- gebruik een schone barbecue
- gebruik eventueel twee aparte barbecues 
- zorg ervoor dat er geen kruisbesmetting kan ontstaan
- laat iedereen glutenvrij eten indien mogelijk
- marineer zelf het vlees en kies niet voor kant-en-klaar producten
- maak een voedselintolerantie bespreekbaar
- wees voorbereid 
- geniet van het gezellig onbezorgd glutenvrij barbecueën

Ik merk dat het soms lastig is om onbezorgd aan een barbecue met anderen te beginnen. Een voedselintolerantie voelt namelijk als een belemmering en dat zou het niet hoeven zijn. Het kost eventueel wat meer tijd om veilig alles voor te bereiden maar met de juiste barbecue, zoals de Black Bastard die op mijn wishlist staat, heerlijke recepten en het juiste gezelschap kan iedereen onbezorgd genieten.


 Heb jij nog extra tips om onbezorgd glutenvrij te barbecueën?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

Gerelateerde artikels

0 reacties:

Een reactie posten