woensdag 9 november 2022

Sparen voor je kind. Hoe doe je dat?


Een gezin met kinderen heeft gemiddeld meer maandelijkse kosten. De vaste lasten zijn hoger. Er kunnen onverwachtse kosten om de hoek komen kijken en je wilt natuurlijk ook nog sparen voor je kind. Met alle kosten die steeds hoger worden, denk aan de energiekosten die maandelijks de pan uit reizen, is het soms niet te doen. Sparen voor je kind kan dan op een lager pitje komen te staan. Waar kan je op besparen zodat er toch wat over blijft om te sparen voor je kind? Dit is wat je kunt doen om te sparen. 

Spaarrekening openen

De meest simpele manier om te leren omgaan met geld is het openen van een spaarrekening. Dit kan er een zijn die gekoppeld is aan de rekening van de ouders maar je kan ook kiezen voor een spaarrekening speciaal voor kinderen. 

Voordelen van kind sparen

Bij een spaarrekening heb je de optie spaarrekening kind, deze hebben verschillende voordelen voor het kind. Meestal is het rentepercentage voor zo'n spaarrekening gemiddeld hoger en heb je leuke aanbiedingen en voordelen. Je kan als ouder ervoor kiezen om maandelijks een bedrag over te maken en niet meer naar de rekening om te kijken tot je kinderen een bepaalde leeftijd hebben.  

Zo'n spaarrekening kan je openen als ouders van het kind, maar dit is ook een leuke manier om te sparen voor opa en oma. Op die manier kunnen zij een extra zakcentje aan de kant leggen voor hun kleinkinderen. 

Kinderbijslag of kindgebonden budget

Als het door de hoge kosten maandelijks niet haalbaar is om te sparen kan het lastig zijn om geld aan de kant te leggen voor je kind. Een optie zou kunnen zijn om de belastingtoeslagen die je krijgt als spaarmiddel in te zetten. Zo zou je een deel van de kinderbijslag die je ieder kwartaal krijgt te sparen of misschien heb je wel recht op kindgebonden budget. Indien je daar maandelijks een bepaald bedrag voor krijgt kan je dat ook overmaken naar de spaarrekening van je kind. Op die manier merk je het niet in je maandelijkse lasten maar heb je wel wat geld aan de kant gelegd voor de toekomst.

Sparen door (belasting) geldteruggave

Ons gezin heeft gemiddeld niet veel te sparen in de maand. Wij verdienen prima maar echt sparen voor de toekomst zit er niet altijd in.  Er gaat wel standaard een klein bedrag maandelijks naar de spaarrekening. Wat een fijne manier om weer een buffer op te bouwen is door te sparen van (belasting) teruggave. Zo zijn er in het jaar een aantal momenten waar wij naar uitkijken. Voorbeelden van extra inkomen zijn; een dertiende maand, belastingteruggave op onze hypotheek en bijvoorbeeld wanneer de jaar afrekening van de energiekosten. Wij zetten ons maandbedrag voor de energiekosten net iets hoger in waardoor er bij de jaarafrekening een bedrag teruggestort wordt. Daar kan kunnen we dan weer mee sparen. 

Heb jij zelf nog tips om te sparen voor de kinderen?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com
 

0 Comments:

Een reactie posten