maandag 12 december 2022

Een onderhoudsvriendelijke tuin, hoe creëer je dat?

Groene vingers zijn niet voor iedereen weggelegd. Zo ook niet voor mij! Wij hebben een best grote tuin, maar helaas was het niet haalbaar om deze helemaal vol te planten met van alles en nog wat. Het moest dus een onderhoudsvriendelijke tuin worden. Inmiddels een paar jaar verder heb ik heel wat tips en trucs ontdekt om de tuin toch een beetje aan te kleden zonder al te veel tijd aan onderhoud kwijt te zijn. Lees je mee wat je zoal kan doen om een onderhoudsvriendelijke tuin te creëren?

Oppervlakte
Kijk vooral eerst eens naar de oppervlakte en grote van de tuin. Heb je veel ruimte? Dan is het aan te raden om eens naar een tuinkamer te kijken. Het is een leuke invulling en daarnaast ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Verdeel de tuin in verschillende stukjes, zo kan je kijken naar een zithoek, een stukje groen en misschien nog wel een functionele plek. 

Tegels
Bij een groot oppervlakte kan het verstandig zijn om te kiezen voor de juiste tegels. De bestrating kan veel invloed hebben op hoeveel tijd je kwijt bent aan je tuin onderhouden. Een onderhoudsvriendelijke tuin is kenmerkend aan de hoeveelheid bestrating. Het is aan te raden om daarbij goed te letten op de voegen tussen de tegels, eventueel worteldoek te plaatsen of de voegen gelijk te laten dichtsmeren in plaats van zand te gebruiken. Alles om zoveel mogelijk groei van onkruid te voorkomen. 

Groen
Om de tuin toch aan te kleden is groen eigenlijk onmisbaar. Planten geven sfeer aan de tuin en zijn goed voor het milieu. Er zijn verschillende onderhoudsvriendelijke manieren om groen terug te laten komen in de tuin. Zo kan je ervoor kiezen om border/plantenbak van Cortenstaal te plaatsen. Dit soort staal is onderhoudsvriendelijk, geeft een roestige uitstraling aan de tuin en je hoeft het niet te schilderen.

Onze tuin bevat een border met hortensia's erin. Deze planten doen het vaak erg goed, zijn relatief onderhoudsvriendelijk op één keer snoeien per jaar na. Soms hebben ze wel wat extra water nodig in de zomer maar dat gaat met de beste tuingadgets tegenwoordig steeds gemakkelijker.

Verbouwen
Mocht je voor de aanleg van een onderhoudsvriendelijke tuin nou toch de keuze maken om te gaan verbouwen door een deel van de tuin bij het huis te betrekken. Let dan op verschillende materialen die je kan gebruiken. Bij het verbouwen of plaatsen van panelen om de tuin mee uit te breiden kan je gebruik maken van een soort U profiel staal. Dit geeft meer stevigheid en is onderhoudsvriendelijk. 

Bij vragen over verschillende verstevigingen van bepaalde panelen of tips bij verbouwingen is het altijd handig om dit uit te besteden aan een hovenier of aannemer. Zij zijn altijd op de hoogte van de beste opties. 

Laat je inspireren
Een onderhoudsvriendelijke tuin creëren kost soms wat tijd. Het is vooral belangrijk dat je weet wat je precies in de tuin wilt terug zien. Mocht je er zelf niet uitkomen dan is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen. Soms is het een investering maar dan zit je er wel mooi bij het hele jaar. 

Wat zie jij graag terug in een onderhoudsvriendelijke tuin?

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com.

0 Comments:

Een reactie posten