woensdag 10 juni 2020

Luchtkwaliteit in huis, zo let je erop!

Een gezond klimaat in huis is voor mij erg belangrijk. Helemaal sinds wij een gezin vormen met kleine kinderen. Luchtkwaliteit is een van de punten in huis waar je wellicht niet zo snel bij stilstaat. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat merk je als de luchtkwaliteit in huis niet goed is en wat kan je er dan aan doen? 

Luchtkwaliteit heeft veel invloed op het dagelijks leven en daarbij kunnen ook gezondheidsproblemen bij komen als het niet goed geregeld is. Ik heb me erin verdiept en wellicht heb jij er voor je gezin en jezelf ook wat aan. De luchtkwaliteit in huis, zo let je erop!

Er zijn wellicht een aantal gezondheidsproblemen die je niet gelijkt koppelt aan het klimaat waar je je dagelijks in bevindt. Gezondheidsproblemen waar je eventueel last van kunt krijgen als de luchtkwaliteit in huis niet op orde is:


  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Benauwdheid
  • Droge ogen
  • Droge mond
  • Verstopte neus
  • Droge huid
  • Rode ogen

  • Ik merk dat het bij ons in huis verschilt per kamer waar je dit soort klachten eventueel ervaart. Of het ook echt door de luchtkwaliteit komt weet ik niet maar het kan zeker geen kwaad om er op te letten.

    Wat kan je doen om de luchtkwaliteit te verbeteren?
    Om er achter te komen of het ook echt aan de luchtkwaliteit ligt kan je beginnen met het meten van de ruimtes. Je kan de co2 doormeten met bepaalde apparaten of door een bedrijf laten doen. Er zijn ook een aantal andere punten die je zelf al kunt verbeteren in huis.

    De ventilatie: Zet dagelijks de ramen een paar minuten tegen elkaar open. Dit hoeft maar 10 minuten per dag te zijn zodat alle kamers voorzien zijn van frisse lucht. Daarnaast heb je tegenwoordig ook handige ventilatieroosters die boven het raamkozijn geplaatst kunnen worden waar dagelijks frisse lucht doorheen komt.

    Schoonmaken: Heb je wel eens nagedacht over de apparaten in huis die veel stof kunnen vangen? Dat draagt ook bij aan de kwaliteit van de lucht. Zo is het verstandig om eens in de zoveel tijd je afzuigkap schoon te maken en je ketel te laten nakijken. 

    Schoonmaakmiddel: Een lekker geurtje in huis is fijn maar niet al het schoonmaakmiddel is even goed voor de luchtkwaliteit. Het is beter om voor natuurlijke schoonmaakmiddelen te gaan zonder chemicaliën erin. Wil je het echt goed doen dan kan je ook je eigen allesreiniger maken met bijvoorbeeld baking soda. 

    Bacteriën en schimmels weren: Je moet er maar bij stilstaan maar als een kamer te vochtig blijft dan is dit een fijne bron voor bacteriën en schimmels, zoals je badkamer. Zet daarom na het douchen altijd een raam open of de ventilatie aan. Het afdrogen van de muren en de kranen is ook aan te raden om de kamer snel weer droog te krijgen.

    Luchtzuivering
    Er zijn tegenwoordig veel apparaten te krijgen die de lucht ook zuiveren. Denk hierbij aan een diffuser of gewoon een aantal kamerplanten in huis plaatsen kan al wonderen doen. Het geeft gelijk ook een huiselijke sfeer aan de kamer dus heb je qua interieur ook gelijk wat puntjes te pakken. Een diffuser staat ook nog op mijn wishlist wat betreft woonaccessoires. Er zijn tegenwoordig veel verschillende eye-catchers te koop voor je interieur.

    De baby/kinderkamer 
    Ik merk dat ik me er op het moment bewuster van ben dan ik samen woon met kinderen. De kamers moeten vaker gelucht worden en ook het beddengoed klop ik geregeld uit. Ik wil natuurlijk dat mijn kinderen opgroeien in een gezonde omgeving en daar ben ik zelf natuurlijk wel verantwoordelijk voor. Ik hoop dat dit artikel eventueel bij kan dragen voor een fijn leefklimaat bij jullie thuis. Sommige tips wist ik namelijk zelf ook nog niet voordat ik me erin ging verdiepen.

    Ben jij je er al bewust van hoe de luchtkwaliteit bij jou thuis geregeld is?


    Dit artikel betreft een samenwerking.
    Afbeelding via Pexels.com

    0 Comments:

    Een reactie posten