maandag 21 december 2020

Kosten tweede kind: Wat kost een tweede kind?


Toen wij zwanger raakten van ons tweede kind ging er veel door me heen. Ik raakte lichtelijk in paniek, kunnen wij dat allemaal wel aan qua financiële kostenpost? Ik heb er nachten over wakker gelegen. Ik heb lijstjes gemaakt en belangrijke punten onder elkaar gezet om meer overzicht te krijgen. Wat kost een tweede kind precies? Een tweede kind is vaak relatief goedkoper dan het eerste kind. Hier vind je een overzicht van de kosten voor een tweede kind. 

Kosten tweede kind
De kosten van een tweede kind zijn inderdaad lager dan wanneer je voor het eerst ouders verwacht te worden. De eerste uitgaven heb je wellicht al gedaan. Misschien heb je wel dat ene wiegje bewaard of mag je een kindje verwelkomen met hetzelfde geslacht als je eerste kindje. Dan kan het zo zijn dat de uitgaven mee zullen vallen. Je kan er dan al snel voor zorgen dat je spullen of kleding kan hergebruiken. Zo hebben wij de neutrale kleding van onze zoon bewaard en deze draagt onze dochter weer. Dit is ook beter voor het milieu en beperkt de kosten. 

Inkomen kosten tweede kind
Kinderen zijn duur. Wist je dat het CBS (centraal bureau van de statistiek) onderzoek heeft gedaan naar de kosten van een tweede kind? Het blijkt dat 28% van het besteedbaar inkomen opgaat aan twee kinderen. Dat gaat dan om inkomsten zoals maandelijkse inkomen, kinderbijslag, kindgebonden budget, vakantiegeld en andere toeslagen. Je kan dan zelf al snel de berekening maken wat je zo gemiddeld kwijt bent per maand. Daar kan je behoorlijk van schrikken. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van alle kosten die gemaakt worden.

Kosten tweede kind: wat heb je nodig?
Toen wij in verwachting waren van ons tweede kind heb ik een lijstje gemaakt met wat we allemaal nog nodig hadden. Denk hierbij aan de volgende spullen; een nieuwe babykamer, nieuwe dubbele kinderwagen, autostoel, tweede babyfoon, kleding en verzorgingsartikelen. Dit zijn dan alleen nog maar de spullen voor haar. Dat is zonder de grotere uitgaven zoals een auto of huisaanpassingen.

Het voordeel is dat wij veel bewaard hebben maar dit komt vooral omdat er een klein leeftijdsverschil tussen de kinderen zit. Dit is namelijk maar 18 maanden. Dat maakt het wel extra pittig maar ook erg leuk omdat je zoveel babyspullen al in huis hebt. Het maakt wel een enorm verschil wat voor soort kindje je krijgt. Dat is altijd even afwachten. Onze kinderen zijn totaal verschillend van elkaar wat betekende dat de kosten bij de komst van ons tweede kind wel iets hoger waren dan verwacht. Wij hebben wel het een en ander extra moeten aanschaffen.

Kosten besparen tweede kind
Om de aanslag op je bankrekening zoveel mogelijk te beperken is het verstandig om eens te kijken naar alle spullen die je nog op je lijstje hebt staan. De komst van een kindje laat meestal nog een tijd op zich wachten. Je hebt dan ook meestal nog wel een aantal weken tot maanden de tijd om op de juiste aanbieding te wachten. Als je spullen in de aanbieding koopt dan kan het al snel flink oplopen met de korting. Wellicht kan je kijken of er spullen tweedehands te krijgen zijn of hebben vrienden/familieleden nog het een en ander liggen. 

Kosten kinderopvang tweede kind
Als ouder moet je wellicht wel blijven werken om de financiën rond te kunnen krijgen. Wij merken wel dat de kosten erg kunnen oplopen. Het is bizar hoeveel het kost om je kinderen onder te brengen bij de kinderopvang. Het is ontzettend fijn dat de kinderopvangtoeslag bestaat om de kosten te verlichten. Toch dekt dat niet alles en gaat een deel van het verdiende inkomen in de kosten voor de kinderopvang zitten. 

De kosten kinderopvang tweede kind hangt sterk af van welke soort opvang het beste past bij jouw gezinssituatie. Het verschilt erg of je voor een kinderdagverblijf kiest of ze juist goedkoper naar een gastouder brengt. Het voordeel van een tweede kind is dat de opvangkosten soms minder zijn omdat je voor beide kinderen kinderopvanguren afneemt. Dat is zeker iets om jezelf in te verdiepen. 

Grote kosten tweede kind
Het verschilt heel erg per gezinssituatie wat de grote kosten kunnen zijn bij een tweede kind. Een auto is een van de grote kostenposten die wellicht zich voordoen bij gezinsuitbreiding. Denk hierbij aan een vijfdeursauto, wellicht een station model, een ruime kofferbak en wellicht de nieuwste snufjes om het vervoeren van de kinderen net iets gemakkelijker en vooral veiliger te maken. Zelf droom ik van een mooie grote wagen met voldoende beenruimte en hoge instap zodat je niet hoeft te bukken om de kinderen in en uit de auto te halen. Dit soort auto's hebben echter altijd een behoorlijk prijskaartje.

Het huis waar je in woont kan soms bij gezinsuitbreiding ook niet helemaal meer voldoen aan de eisen die je hebt. Wellicht kom je een kamer te kort of is de indeling niet praktisch genoeg. Dit kan al flink in de cijfers lopen.  Dit was bij ons ook het geval, wij kwamen een kamer te kort voor ons tweede kind.  Ons huis moest verbouwd worden en die kosten liepen behoorlijk op. Het kwam er op neer dat de aanschaf van een tweede dakkapel noodzakelijk zou zijn om voldoende ruimte in huis te creëren voor de gezinsuitbreiding. 

Geld lenen voor kosten tweede kind
Zoals je kunt lezen komen er behoorlijk wat kosten kijken bij een tweede kind. Echter is het wel zo dat je met heel veel liefde erg ver komt. Om ons huis klaar te maken voor de komst van ons tweede kind moesten wij een lening afsluiten. Dit was om de verbouwing van ons huis mogelijk te maken. Soms heb je het geld namelijk niet voorhanden en dat is helemaal niet erg. Zorg er dan wel voor dat als je overweegt een lening af te sluiten dat je gaat vergelijken. Je wilt namelijk niet onnodig veel meer rente betalen dan nodig is. Rente.nl is zo´n website waar je zulke vergelijkingen kunt maken en zo de juiste keuze voor jouw gezinssituatie kunt maken. 

 Wat waren de kosten bij jou voor een tweede kind?Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding via Pixabay.com


0 Comments:

Een reactie posten