donderdag 24 december 2020

Thuiswerkplek tijdens corona

Dit jaar is anders, 2020 staat bekend om het jaar van de corona uitbraak. Thuiswerken was nog nooit zo belangrijk als voorheen maar hoe doe je dat eigenlijk hoe zit een thuiswerkplek tijdens corona eruit? Hoe zorg je ervoor dat je goed kunt werken? Is het ergonomisch en wat heb je allemaal nodig? Hier een aantal tips voor je thuiswerkplek tijdens corona.

Thuiswerken tijdens corona
Als je een beroep hebt wat eventueel vanuit huis uitgevoerd kan worden behoor je tot de groep mensen die tot op heden thuiswerkt. Dan moet je dus beschikken over een degelijke plek in huis die je tot thuiswerkplek tijdens corona kan inrichten. Aan het begin van de crisis zag je massaal foto's voorbij komen van mensen die een flexplek hebben ingericht. De een aan de keukentafel en de ander in een kantoor aan huis. Misschien ging je wel een verbouwing op zolder met dakkapel of maakte je van een andere ruimte in huis een kantoor. 

Hoe maak je een thuiswerkplek?
Het is erg belangrijk dat je thuiswerkplek aan een aantal eisen voldoet. Als je namelijk gewoon maar aan de keukentafel gaat zitten bestaat er een kans dat je last kan krijgen van RSI klachten. Dit kan zich uiten in nek, arm of schouderklachten. Zelf heb ik hier wel snel last van en moet ik dus altijd letten op mijn houding als ik werk aan een bureau met laptop.

Een bureau of tafel op de juiste hoogte is belangrijk voor je werkplek. De afstellingen moeten overeen komen met je lengte om rugklachten te voorkomen. Mocht dit niet te stellen zijn zorg er dan voor dat een bureaustoel gebruik die in hoogte verstelbaar is. 

Benodigdheden thuiswerkplek
Als je de basis hebt dan komt er nog meer bij kijken. Je wilt namelijk alle benodigdheden voor een thuiswerkplek binnen handbereik hebben. Denk hierbij aan de spullen die je normaal ook op werk gebruikt. Dit kunnen diverse kantoor artikelen zijn. Een notitieblok, pen, markers, je mobiel etc. 

Als je thuiswerkt zijn je dagen wellicht anders in te delen. Helemaal als je ook nog met kinderen thuis zit. Het kan zo zijn dat je daarom in de late avonduren nog wat werk moet afmaken. Als dat het geval is dan kan een fijne tafellamp op je bureau niet ontbreken. Niks is namelijk zo frustrerend als te weinig licht bij je werkplek. Je moet wel alles goed kunnen zien een lamp is dus wel een must have. 

Rust en regelmaat
Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. Je kan nog zo'n mooie thuiswerkplek voor jezelf gemaakt hebben maar als je geen rust en regelmaat in je dagritme hebt dan gaat het lastig. Zorg ervoor dat je thuis ook afspraken maakt wie wanneer werkt. Dit zal veel frustraties ook schelen. Het is namelijk voor iedereen wennen als je wat meer thuis bent, dat ben je wellicht nou eenmaal niet gewend. 

Neem ook voldoende pauzes, dat doe je immers op werk ook gewoon. Gun jezelf dat koffiemoment. Het is ook beter voor je ogen als je na 20 minuten schermtijd heel even 2 minuten je ogen op iets anders focust. Dit kan ook hoofdpijnklachten voorkomen en zorg er voor dat je misschien tijdens je pauze thuis even een rondje gaat lopen. Dan heb je gelijk ook wat beweging en frisse lucht. 

 Heb jij ook een thuiswerkplek tijdens corona?Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding via Pixabay.com


0 Comments:

Een reactie posten