dinsdag 8 december 2020

Op deze manieren veranderde mijn lichaam na een zwangerschap

Het lichaam van een vrouw is heel bijzonder. Ik bewonder mijn lichaam voor alles wat het al heeft doorstaan. Het is niet altijd even gemakkelijk maar wat ben ik blij met mijn lichaam. Inmiddels heeft mijn lichaam twee zwangerschappen doorstaan en ik moet zeggen, het is niet meer wat het was. Op deze manieren veranderde mijn lichaam na een zwangerschap. 

Verandering van vorm
Er gebeurt veel tijdens een zwangerschap. Zo is de vorm van mijn lichaam aanzienlijk verandert. Ik zag hoe mijn borsten groeide. Hoe ze klaargemaakt werden om borstvoeding te geven. Hoe ze leeggezogen werden om ons kindje te voeden. Hoe ze hen vorm compleet verloren en hoe ze nu weer aan het herstellen zijn en een nieuwe vorm aannemen. 

Menstruatiecyclus
Mijn lichaam begon met een hele regelmatige cyclus waar je de klok op gelijk kon zetten. Na de eerste zwangerschap was hij al iets ontregelt en verschoven de dagen. Na een tweede zwangerschap is het helemaal wennen en weet ik door alle hormoonveranderingen nog steeds niet echt waar ik aan toe ben.

Ik moet dan ook vaak erg voorbereid zijn op het onverwachte bezoek iedere maand. Mijn lichaam veranderde zo dat het van sexy lingerie naar oma ondergoed ging na de bevalling. Ik merk dat mijn lichaam andere behoefte heeft, het mag tegenwoordig eerder comfy zijn dan echt sexy. Mijn keuze gaat dan vooral ook eerder uit naar menstruatie ondergoed. Als het maar goed zit en werkt voor mijn dagelijks leven. Met kleine kinderen en een druk schema wil ik me namelijk geen zorgen maken over eventueel doorlekken tijdens mijn menstruatie.

Garderobe
Wat betreft mijn kleding merk ik dat daar wel echt een verschil in zit. Na onze eerste zwangerschap had mijn lichaam ontzettend veel moeite om de laatste kilo's kwijt te raken. Mijn eigen kleding kon ik dan ook lang niet meer aan. Ik heb vervolgens echt met een dieet de laatste kilo's eraf gekregen tot ik voor de tweede keer zwanger werd. Na onze tweede zwangerschap veranderde er zoveel met mijn lichaam.

De kilo's gaan er opeens gemakkelijker af en ik kan veel kleding na een paar maanden inmiddels weer aan. Ik heb wel een nieuwe garderobe aangeschaft betreft nieuwe bh's daar is toch wel het een en ander aan cup maat veranderd. Ook doet het moederschap toch wel iets met mijn smaak betreft kledingkeuzes. Sommige items doe ik gewoon niet meer aan omdat ik het niet passend vind bij mijn rol als moeder, gek is dat hè?

Doorzettingsvermogen/pijngrens
Na een bevalling verandert er veel in je lichaam. Het verbaast me dat ik dat gewoon al twee keer heb mogen doen en dat mijn lichaam daartoe instaat was. Ik merk dat mijn lichaam en geest daar echt een andere mindset van hebben gekregen. Ik heb meer doorzettingsvermogen en mijn pijngrens is aanzienlijk veranderd. Je wil wellicht ook gewoon sterk overkomen voor je kinderen maar die levensgebeurtenissen hebben wel positieve uitwerking gehad. 

De acceptatie dat mijn lichaam anders is dan voor dat ik kinderen kreeg is nog wel een ding. Het blijft bijzonder hoor waar wat een vrouw allemaal kan. Ik ben dan ook erg trots op mezelf en mijn lichaam, langzaam zal ik alles wat daarbij komt kijken accepteren. 

Is jouw lichaam ook verandert na een zwangerschap?Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeelding via Pexels.com


1 Comments:

  1. een herkenbaar artikel om te lezen. Mijn lichaam is zeker veranderd naar de bevalling en de kilo's kwamen na een aantal maanden ook op zetten. Maar wat mij echt op valt is dat ik stevige benen heb gekregen en bredere heupen.

    BeantwoordenVerwijderen